Нямам амбицията да превишавам конституционните си правомощия, но няма да допусна орязването му. Това заяви в словото си новоизбраният президент Румен Радев.
„Осъзнавам, че държавният глава е лишен от законодателни правомощия. Но никоя институция сама не е способна да постига големи цели. Ще използвам всички възможности за насърчаване на диалога и взаимодействието между институциите и политическите сили. Ще стимулирам обществени дебати по важни теми и ще търся съгласие по важни теми”, зарече се държавният глава. „Ще бъда президент на всички българи, ще отстоявам надпартийността на институцията”, каза още той.

„Той бе категоричен, че външната политика на страната трябва да се формира у нас и да се отстоява навън.
„Нарастват антиевропейските настроения, броят на недоволните нараства, убеден съм че членството в ЕС трябва да се отстоява. Председателството в ЕС е предизвикателство, но е и изключително важно. Трябва да се укрепи границата, да сме обединени, да искаме ревизия на Дъблинското споразумение. Очевидна е кризата между ЕС, НАТО и Русия. Засилването на конфронтацията не е добро за никого. Ролята на държавния глава не е да посочва враг, а да способства за решаването на кризата. Вярвам, че резултатите от изборите в САЩ и новата конюнктура в света дават надежда за скорошно възстановяване на диалога”, добави Радев.

В словото си той изтъкна още, че общество, което загърбва солидарността, се обрича на духовен фалит. „Нерешените проблеми на прехода прераснаха в опустошителна демографска криза. Тя може да бъде преодоляна с комплексни мерки в икономиката, образованието, здравеопазването. Българите трябва да създават семейства и да раждат децата си тук. Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата на държавата”, каза още Радев.
 
„Моето кредо е малко думи, но резултатни действия. Имате още една седмица”, обърна се Радев към председателя на парламента. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА!