„Дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат с война, още повече ако тази война не може да доведе до устойчив мир“, това коментира президентът Румен Радев преди началото на Мюнхенската конференция по сигурността.

„За съжаление гласовете от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир. Затова е изключително важно международната общност да се фокусира най-сетне върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и войната да намери своето разрешение чрез дипломатически средства.

Показателно е, че в разгара на тази война Мюнхенската конференция ни напомня за своето мото: „изграждане на мир чрез диалог”. Вярвам, че това е пътят и за Украйна, и за Русия”, заяви Радев.

„Това, което можем да предоставим, ние вече сме го предоставили. Всяко едно друго предоставяне на въоръжение води до риск за загуба на способности за българската армия“, коментира пък министър на отбраната Димитър Стоянов.

По повод появилите спекулативни информации искам да заявя, че България няма да изпраща войски на територията на Украйна, нито сега, нито след това. България изпраща до 60 военнослужещи на територията на Германия и Полша в тренировъчната мисия на Европейския съюз (ЕС), и то при получаване на заявка“, коментира още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук