Президентът Радев е решил изборите за парламент да са на 21 ноември - на втория тур на президентските, тъй като това е по-изгодно за него, съобщава Епицентър.бг.

Освен това държавният глава на всяка цена настоява именно този парламент да закрие спецправораздаването и орязването на НСО-охраната на Борисов и Гешев. 
 
Затова депутатие на ИТН, ДБ и ИБГНИ прилагат всякакви парламентарни трикове, за да не се приеме навреме бюджетът и да се удължи изкуствено живота на парламента. 

Днешният дебат по актуализацията на бюджета на ДОО и НЗОК беше превърнат в говорилня с използване на всякакви парламентарни хватки за бавене на гласуването.
 
Вече за всички народни представители е ясно, че този парламент е изчерпан, няма легитимност да приема закони, но животът му се удължава изкуствено по волята на държавния глава.
"Радев не го интересува нищо друго, освен избирането му за втори мандат", открито се говори в парламента. Народните представители са взривени от факта, че президентът се движи по ръба на Конституцията и не закрива изчерпаното 46-о Народно събрание.
 
Тези процедури на безкрайни прегласувания на текстове "са едно голямо театро, за да може господинът, който стиска указа, да може да си избере удобна за него за гласуване дата", заявиха от ДПС.  Народни представители коментират, че случващото се в залата е "цирк" и обвиняват колегите си от ИТН, че протакат гласуването в услуга на президента Радев.
 
По време на скандалите тази вемер около гласуването на бюджета на НЗОК  Хамид Хамид заяви, че маските на партията на Слави Трифонов, както и на Румен Радев са паднали. Според него от ИТН и ИБГНИ са се опитали да забавят колкото се може повече актуализирането на бюджета, за да може Румен Радев да си нагласи удобна дата за парламентарните избори.
 
"Радев ни извива ръцете", заяви Десислава Атанасова и обвини депутатите от ИТН в умишлено нарушаване на парламентарната процедура по приемане бюджета на НЗОК.
 
Повечето партии очакват парламентарните избори да са 14-и ноември заедно с първия тур на президентските. Радев обаче бил притеснен, че при избори 2 в 1 на 14 ноември кампанията му ще бъде заглушена от кампанията за парламент, тъй като изборите за депутати предизвикват по-голям интерес.

Досега Радев няколко пъти зaяви, чe cмecвaнeтo нa пapлaмeнтapни и пpeзидeнтcĸи избopи e пpoтив дyxa нa Koнcтитyциятa и paзгpaничaвaнeтo нa oтгoвopнocтитe мeждy oтдeлнитe инcтитyции. Конституционалисти обаче обориха тази теза, като заявиха, че избори могат да бъдат и 2 в 1, и 3 в 1. 
 
ЦИК също настоява за избори 2 в1 на 14 ноември.
Вариантът избори 2 в1 на 21 ноември ще затрудни много работата на ЦИК, тъй като комисията ще има само няколко дни, за да зареди софтуера на машините за двата типа избори при провеждане заедно с балотажа, тъй като бюлетините за парламентарните избори са обемни като информация.
 
Радев обаче не се вълнува нито какви усложнения ще предизвика на ЦИК, нито какво е мнението на партиите, той е решил, че за него по-изгодно е парламентарните избори да са на датата на балотажа на президентските и води цялата парламентарна процедура в държавата към този вариант, казаха тази вечер депутати.
 
Как обаче още цяла седмица ще се вихри този парламент, който ражда само скандали, и дали това няма да предизвика конституционна криза в държавата, предстои да видим.