Делян Добрев е едно от най-разпознаваемите лица в ГЕРБ. Г-н Добрев бе министър на енергетиката в първия кабинет "Борисов", а след това председател на ресорната комисия. Потърсихме мнението му по всички актуални въпроси в политиката.

Ето как г-н Добрев отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Г-н Добрев, защо цената на тока в България е два пъти по-висока в сравнение с държави като Германия и Франция?

- Защото в тези държави има целенасочена политика за подкрепа на индустрията, докато в България няма.

В Западна Европа знаят важността на индустрията за развитието на икономиката, за ръста на брутния вътрешен продукт, за заплатите и за живота на обикновения човек, за разлика от нашата страна.

Индустрията в България е ощетена от тази гледна точка, защото тя плаща същата цена на електроенергията, каквато плаща малкият и среден бизнес.

- Каква е логиката държавата да не мисли за бизнеса и народа си, като поддържа изкуствен дефицит при производството на електроенергия?
- При актуализацията на бюджета аз попитах защо не са предвидени механизми, с които да бъде подкрепена българската индустрия, но не получих отговор.

Енергийната политика на служебното правителство е под всякаква критика. Кабинетът допусна множество провали не само с цената на електроенергията, но и с Плана за устойчивост и възстановяване, в който фигурират идеи за разни батерии, които не биха решили нито един проблем на енергетиката в България.

- Работодателските организации атакуваха остро министъра на енергетиката за безобразно високата цена на тока. В този смисъл може ли да се каже, че в момента държавата обслужва енергийната мафия или задкулисни кръгове?
- Ще ви дам един конкретен пример. В началото на август за около 10 дни ТЕЦ "Марица Изток" 2 работеше само с 2 от наличните си 8 блока.

В тези дни при положение, че се свиваше предлагането на електроенергия на нормалния пазар, тя изведнъж стана прекалено скъпа - 300 лева на мегават час. През миналата година тази цена беше около 100 лева на мегават час. Това е три пъти по-висока цена от нормалната пазарна, а причината за нея беше свитото производство.

След като работодателските организации, индустрията и представители на бизнеса написаха гневни писма и заеха категорична позиция срещу скъпия ток, служебното правителство се уплаши. Мощностите на ТЕЦ "Марица Изток" 2 се задействаха в пълен обем и цената на електроенергията се нормализира.

Виждате съвсем ясно как политиката в сектор "Енергетика" може да влияе на цените на електроенергията и на развитието на индустрията.

Но в тези кризисни моменти имаше предприятия, които спряха да работят, защото не можеха да плащат скъпата цена на електроенергията.

- Има ли механизми, с които държавни органи да понесат наказателна отговорност заради затворените по тяхна вина заводи и предприятия?
- Надявам се. Пропуснатите ползи и загуби, които натрупаха предприятията, могат лесно да бъдат изчислени. 

За тези загуби би могла да се потърси отговорност. Но за това оставям преценката на специалистите.

- Какво е Вашето обяснение, че едва 7-милионната ни държава е раздирана от скандали и противоборства, при положение че има такива природни дадености?
- Такъв хаос до момента не е царял в държавата. Имаме служебно правителство, което се опитва да прокара актуализация на бюджета в парламента, при положение че в него няма мнозинство. 

В Народното събрание в момента всеки е срещу всеки и е много трудно в такава ситуация да приемеш който и да е закон, да не говорим за Закона за държавния бюджет, за общественото осигуряване и за НЗОК. Това е така, защото няма ясно мнозинство и всяка партия се опитва да изпълни ангажиментите, които е поела към своите избиратели, и предлага предложения, които никой друг не подкрепя.

Получава се така, че 3 дни се опитваме да гласуваме и не успяваме Закона за държавното обществено осигуряване, защото всяка партия се опитва да се хареса на пенсионерите.

Хаосът в държавата няма да доведе до нищо добро!

- Ще се преодолее ли хаосът при новите парламентарни избори или ни чака нова политическа криза?
- Според мен след новите избори задължително ще трябва да бъде съставено правителство.

Но преди да стигнем до новите избори, ситуацията допълнително ще се влошава от това, че служебният кабинет не може да води разумна политика в нито една сфера.

Двойните и тройни цени на тока ще се отразят на крайните цени на всички останали продукти.

Българските граждани ще се върнат от морето и изведнъж ще се окаже, че цените са поскъпнали неимоверно много.

Ценовият шок ще настъпи още следващия месец!

- Готова ли е партия ГЕРБ да поеме инициативата и да направи коалиция с "Да, България", както беше по време на втория кабинет "Борисов"?

- Ако партия ГЕРБ е първа политическа сила, а аз се надявам на това, то първият мандат ще бъде връчен на нас като най-голяма парламентарно представена партия. И тогава се надявам "Да, България" и останалите партии да проявят достатъчно разум, а не отново да се водят само от тесните си политически амбиции.

Защо не може да се състави правителство в последните 2 парламента? Защото всяка от партиите си гледа интересите. Разиграна бе и пиесата колко лоши са ГЕРБ.

В момента никой не говори колко лоши са ГЕРБ, не се откриха и сериозни нарушения в последните години.

Българските граждани загубиха 6 месеца от това политическо противоборство.

- Партия ИТН е най-агресивна към ГЕРБ, независимо че Слави и Борисов бяха приятели през годините. Готов ли е Борисов да инициира разговори с Трифонов, за да се преодолее антагонизмът в обществото?
- Ние винаги сме били готови за разговори. Борисов никога не е отказвал разговори с която и да е било партия, за разлика от другите партии, които поставят условия за преговори.

Ние сме отворени за разговори с всички парламентарно представени партии.

Хубавото е, че в партията на Слави Трифонов върви процес на уравновесяване.

В "Панорама" Слави заяви, че трябва да има кабинет на всяка цена на следващите парламентарни избори. Радваме се, че те са узрели за едно такова решение, защото при срив на системата ситуацията ще стане далеч по-лоша.

Сега имаме система, но тя е лоша. Служебният кабинет не може да се справи.

Има протести по улиците, които ще станат още по-многобройни и активни.

- Може би най-доволна от протестите е Татяна Дончева, която се надява, че това ще заглуши обвинението на депутатите Тошко Йорданов и Радостин Василев, че е предлагала огромна сума за разцепване на групата на ИТН?
- Това е огромен скандал в българския парламент. Аз не си спомням такъв случай в най-новата ни 30-годишна история, в който лидер на парламентарна група да твърди, че друг народен представител се опитва да купува депутати, за да състави правителство.

Това е огромен гаф и ние трябва да стигнем до истината дали Тошко Йорданов казва истината и дали са предлагани такива пари. Трябва да се провери и Татяна Дончева. 

- Защо ГЕРБ се бави с кандидатурата си за държавен глава?
- Борисов обяви, че ще огласи нашата кандидатура в момента, в който Радев каже датата на изборите за парламент.

Тогава кандидатурата ни за държавен глава ще стане ясна. Това е важно решение и предполагам, че ръководството отделя максимално време, за да направи правилната преценка.

- На предишните избори за президент ГЕРБ направи подарък на Румен Радев, като противопостави срещу него трудно избираем кандидат като Цецка Цачева. Ще повтори ли грешката си ГЕРБ, или ще подходи много по-сериозно?
- Надявам се да не повторим тази грешка.

Като областен координатор на ГЕРБ в Хасково аз съм пряк участник в изборите. Видях реакцията на хората, включително на нашите членове и симпатизанти при номинацията на г-жа Цачева. Уважавам я безкрайно много като човек и професионалист.

Може би тя беше най-добрият председател на Народното събрание, който аз съм виждал. Но хората не я възприеха като кандидат за президент.

Надявам се, че този път кандидатурата ни за президент да е далеч по-успешна!

- Има ли ненаказано добро?
- Винаги има ненаказано добро. Има много хора, които предават доверието и предават доброто, което си направил за тях. Аз това го усещам в последните 10 години, особено остро в политиката.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ


Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ