Руските самолети МиГ-29 на родните ВВС могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Германия. Той призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските Ф-16, за които вече е ясно, че ще се забавят, предава bTV.

"От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни", подчерта държавният глава.

Германия е наш стратегически партньор и основен инвеститор в България. Свързват ни дълбоки икономически, културни, образователни, научни връзки, каза още президентът.

"Започнахме това сътрудничество в икономиката преди 20-25 г., като просто изпълнители на технологични процеси, които се създават от Германия, за да стигнем днес до това, че в България се прави инженеринг, развойна дейност, намират се нови, иновативни решения, които дават продукт на съвсем друго ниво", добави той

Утре Радев ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцелера Олаф Шолц. Във фокуса на разговорите с германските лидери ще бъде войната в Украйна и спрените газови доставки, както и поскъпването и дефицита на стоки и храни.