Не знам Татяна Дончева къде е видяла дългата ръка на ДПС в ИТН. И Христо Иванов с тази декларация в НС, оттам тръгна раздора с ДБ. Аз 2 пъти съм председател на Народното събрание и никой не ми се е обадил да ми каже какво решение да взема. Това заяви бившият председател на НС Ива Митева в ефира на БНТ.

"На Великден бях снимана със Стоян Денчев. Слушайки негови интервюта по-късно той каза "Кабинет на промяната". Ние никога не сме го използвали това словосъчетание. Но все повече партии го използват. Къде тогава е дългата ръка на ДПС", посочи Митева.

Тя коментира и скандала между Татяна Дончева и проф. Анастас Герджиков. Както БЛИЦ писа Дончева цитира в ефир невярна информация за него, че под негово ръководство Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е направил Бойко Борисов доктор хонорис кауза. Професор Герджиков обаче се включи в предаването, за да опровергае това твърдение, разпространявано в социалните мрежи. По-късно Дончева използва социалните мрежи, за да му се извини.

"Не искам да коментирам Дончева, защото човек, който изрича неверни думи и с лека ръка се опитва да омърси честта и достойнството на много хора, той трябва дълбоко да се срамува и няма място в политиката“, каза Митова.

По думите и поведението на Дончева е потвърждение точно на тези нейни думи.

По отношение на президентските избори, Митева потвърди, че ИТН застава зад Радев. "Той се оказа един силен мъж, оказа се президент, който отстоява позиции. Хубаво е, че има много кандидати, и вчера се появиха, имена се спрягат, нека хората да имат право на избор. Ние сме застанали зад Радев, още повече, че наши членове са част от инициативния му комитет, така че вървим с него. Не ни задължи това, че сме първа сила да излезем със свой кандидат", посочи още тя и допълни на този етап предпочитаме да не издигаме свой кандидат, предпочитаме да замълчим.

Митева коментира и новата формация на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков и припомни актуализацията на бюджета.

"Актуализацията на бюджета не се дължи на Асен Василев и служебния парламент, а на парламента. Защото, ако не бяха всички парламентарни групи, нямаше да се случи това. За пенсионерите предложението бе по-лошо. Депутатите дадоха допълнително половин милиард лева. За пенсии, култура, бизнес", допълни тя. "Министерството бе проспало всичко и не бе внесло актуализация. Ние го направихме", каза Митева.

Харвард ще оправят икономиката, Христо Иванов ще оправя съдебната реформа - не съм съгласна с това твърдение. Не смятам, че някой трябва да си присвоява всяка една дейност. Ние трябва да се обединим. Не случайно предложих да се създадат експертни съвети, каза още тя.

По димите ѝ Слави Трифонов няма да бъде кандидат за народен представител. "Да си народен представител не е лека работа, изискват се определени качества", каза още тя.