Г-н Трифонов и ИТН са в НС и носят отговорност за това да вършат това, което всички останали депутати вършат - както да помогнат за актуализацията на бюджета, така и с преговорите за съставяне на правителство. 

Това заяви Димитър Делчев от ИБГНИ в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия.

"Топката е в ИТН и всякакъв опит да се действа напук не е добър за България. Изглежда точно така "Вие не подкрепихте нашето, затова и ние няма да подкрепим вашето правителство"", каза той по повод на думите на Слави Трифонов от вчера, че формацията му няма да подкрепи никой за съставяне на кабинет с третия мандат на Радев. 

По думите му трябва да се сключи съгласие за период от 6-8 месеца по конкретни политики - здравеопазване, бюджет, Плана за Възстановяване и т.н. Базата на един такъв кабинет би бил служебният. Има министри, които се справят много успешно", каза Делчев.

"Ако реализираме кабинет с третия мандат, той няма да е наш. Той ще е плод на споразумение между всички политически сили", добави той. 

По думите му е важно да се направят многостранни преговори. 

"Бойко Рашков е от успешните министри, Кирил Петков, Асен Василев и Велислав Минеков. Те имат куража да разкриват лошото от предишната власт и да правят реформи, така че парите да се харчат както трябва", заяви Делчев.

Той бе помолен да коментира думите на Тошко Йорданов, че Манолова го е посъветвала ИТН да обещае нещо на Христо Иванов и после да не го изпълни:

"Това е махленско и дребнаво. Дали го казвала, или не, не е важно освен скандалът,
който носи подобно изваждане на реплика. По-важно е как са проведени преговорите. Те явно са проведени лошо, защото не се стигна до съставяне на правителство", смята депутатът.

Делчев призна, че формацията му симпатизира на президента Румен Радев и по всяка вероятност ще го подкрепи за президентските избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!