Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Ето как Денков обяви днешната си комуникация с гражданите:

 „Работата по Бюджет 2024 започва от този понеделник. Края на октомври ще го представим пред НС. Мисля, че е малко рано да кажем кои ще са параметрите. Стана ясно, че в редица администрации има бюджетни сфери. Имаме асиметрии и различия за плащане, което не е добре обосновано. Не знам какво ще се случи със заплатите и майчинството. Ще видим къде заплатите са много ниски и ще гледаме да има наваксване, особено спрямо инфлацията“, коментира той и даде пример със 150 млн. лева, отпуснати към МВР:

„Всички ние – гражданите и аз като премиер, ще изискваме да не се проявява нетърпимост към случаи на насилие“, каза той.

Денков разкри тиктакаща бомба, заложена от хората на Радев ВИДЕО

По думите му е много важно родителите да възпитават у децата си любов към четенето. Той благодари на писателите – Георги Господинов, Карабашлиев, които се включват в подобни инициативи.

Според него младите хора се интересуват от две неща:

„Едното е професионална реализация и тук е важна ролята на работодателите и инвеститорите. Именно затова е важно да привлечем нови фирми с техните стандарти. За това е нужно да има политическа стабилност, работеща съдебна система и приветлива политическа среда“, каза Денков.

„Отделно това, от което се интересуват младите хора, е да имат подходяща среда – образование за децата, здравеопазване, парковете да са добре подредени. Те искат да са на приветливо място. Идват местните избори и повечето от дейностите в тази посока са на ниво общини. Внимавате какво избирате. Гледайте не само какво обещават, но и какво са свършили хората, които искат да гласувате за тях. Следващите избори са много важни и не визирам само София“, коментира той.

Потребители попитаха Денков кога ще се промени съдържанието на учебниците от първи до седми клас. Според хората в някои от тях дори все още се изучава болшевишката версия на историята:

„Проблемът е огромен и затова и миналата година една от първите задачи беше да се променят учебните програми. Учебниците се пишат според това каква е програмата. Когато обаче падна редовното правителство, тази работа замря. В най-кратки срокове очаквам да приключи промяната в учебните програми, след което ще се промени методиката, по която се оценяват учебниците. Те дават малко знания, а и трябва да създават умения. Те имат много факти, дати и имена, а всъщност трябва да помогнат на децата да се научат да мислят, анализира и да си формират собствено мнение, което да защитят в един спор“, смята Денков.

„За съжаление има елемент на истина относно болшевишката история в учебниците. Историята е представена доста едностранчиво, но експертите трябва да решават какво трябва да влезе в учебниците“, призна той.

„Надявам се съдебната система да се вземе в ръце и да разбере, че жертвите трябва да бъдат защитавани, а насилниците да са притиснати с цялата строгост на закона“, категоричен бе той.

По думите му в случая в Стара Загора е проличало, че законите може да се използват и за защита на виновните, което не е редно и именно заради това вече има уволнения. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук