Днес Реформаторите официално връщат мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев. Това ще стане на среща между реформаторите и президента на Дондуков 2, която ще започне в 9,30 часа.
Така окончателно ще бъде сложен край на опитите да има нов кабинет в рамките на настоящото Народно събрание и предсрочните парламентарни избори напролет ще са неизбежни.

Въпреки совалките през последните няколко дни се оказа, че има точки, по които ГЕРБ, РБ и ПФ не са успели да се разберат изцяло, въпреки че Цветан Цветанов е водил усилени преговори с всички. Имената на Румен Христов и Найден Зеленогорски бяха фаворити за премиер. Обратът беше изненадващ, след като в понеделник представители и на трите политически формации анонсираха, че напредват в преговорите и нов кабинет е напълно реален.

По-късно вчера Валери Симеонов разкри къде точно не са успели да се разберат - за пенсиите. Той обясни, че го е срам да признае за какви неща са се договорили. В крайна сметка не са успели да си стиснат ръцете. 

Така след връщането на мандата топката ще е изцяло в ръцете на президента Росен Плевнелиев, който ще трябва да реши дали да назначи служебен кабинет, който по всяка вероятност ще управлява страната по-малко от месец - до 22 януари 2017 година.

Пред държавния глава сега има 3 варианта:

Първият – да назначи служебен кабинет 
Вторият - да забави нещата и да остави правителството в оставка до 22 януари
Третият - правителството в оставка да бъде преназначено като служебно правителство.

Самият Плевнелиев призна, че на този етап не са обсъждани никакви имена.

"В президентството дадох път на много млади хора, компетентни, умни, знаещи. Но всякакво спрягане на имена в момента е извадено от контекста и не е актуално на този момент. Аз никого не съм канил", подчерта Плевнелиев преди няколко дни в интервю за Дарик радио.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ