Трябва ли българите да се тревожат за дефицита в държавния бюджет и има ли резерви за още компенсации? Отговор на този въпрос даде тази сутрин в ефира на Bg On Air Любомир Карамански от "Има такъв народ".

"Прогнозата за 11,3 млрд. е вярна дотолкова, че всичко онова, което се предвижда в Бюджет 2023 г., наистина може да доведе до такъв дефицит. Аз съм изключително изненадан как един вицепремиер на правителство може да не знае дефицита за 2022 г. Нормално е Асен Василев да е информирал своите колеги как се управлява дефицитът и колко е в България. Още повече - този министър разполага с целия портфейл от европейски средства", заяви той в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му, ще бъде много трудна зима и трудна 2023 г. и единствено трябва да бъдат взети мерки за разходните политики в правителството.

"Нито един път не съм бил съгласен с голяма част от финансовата политика - за това да не се правят още в началото на това управление реформите, които са необходими", посочи още той.

На въпроса ще ни бъдат ли необходими нови заеми, за да се справим с дупката в бюджета, той обясни, че при заемите трябва да видим първо на каква цена са. Каримански добави, че Европейската централна банка вдигна основния лихвен процент с 0,75 пункта и идва въпросът това как ще се отрази на икономиката, защото следва през цялата 2023 г. кредитните инструменти да бъдат с увеличена лихва.

"Икономическата рецесия няма как да не предстои, именно затова е добре не само да се вгледаме в основния лихвен процент като инструментариум, с който можем да работим против инфлацията, но е добре и да мислим как капиталово да инвестираме средства в българския бизнес, за да може да има добавена стойност", твърди Каримански.

Той коментира въпроса дали служебният кабинет готви вдигане на данъците, като уточни, че данъчната система е предмет на редовното правителство, което трябва да проведе такъв тип политики, а служебното може само да запълни дефицити в момент на криза. Според него мярката с 0,25 стотинки отстъпка за горивата само е показала, че има задкулисие, което действа с монопол в една посока. 

"В Българската банка за развитие членовете на управителния съвет са членове и на дъщерните дружества. Дали те вземат заплата само от банката за развитие, или от всяко едно дъщерно дружество? Когато разглеждаме заплатите на тези управители, трябва да разглеждаме консолидираната им заплата, а не само на Българската банка за развитие, защото ще ни даде това, което тази държавна институция може да консолидира като разход за възнаграждение", добави още гостът.

Каримански счита, че хората са отчаяни, защото бариерите, които са поставени, са толкова утежнени, че са непосилни за тях.

"Настоявах да се създаде междуинституционален съвет за инфлацията и за приемането на еврото, така че той да бъде отговорен пред хората. Той така и не се създаде. На всеки 3 месеца трябваше такъв съвет да излиза с определени мерки, работещи и облекчени към хората и бизнеса. Една от мерките беше за категоризация на групите за ползване на електричеството, а не да се раздават пари като компенсация на калпак", добави гостът.

Каримански е оптимист за влизането на ИТН в парламента и сподели, че една от първите им задачи ще бъде да променят Закона за референдумите, защото имал нужда повече да се чува гласът на хората.

Той изясни, че предложението за референдум за парламентарна република не е съгласувано с президента Радев и каза, че е важно да разберем, че когато имаме референдум, който работи, тогава наистина можем да имаме контрол и от страна на хората за това дали работи една система.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук