Люти спорове на тема политкоректност и реална интеграция на ромите подпалиха пленарната зала. Проф. Станилов вдигна градуса на емоциите, след като обяви, че съпругата на вицепремиера Томислав Дончев е права, предава "Канал3".

"Дължината на моркова и тоягата трябва да бъдат еднакви. Светланка е права, при нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси", възкликна той. Станилов отсече, че циганите не могат да бъдат интегрирани и има секретен доклад на ЕС, който прави точно такова заключение.

Думите му възмутиха социалиста Антон Кутев, който го обвини във фашизъм.

Това, което говорите, че интеграцията на циганите не може да стане, е ужасяващо, потресе се социалистът.

Истината е опасна, но трябва да се говори истината, а не да се крием като Андрешко под масата, репликира професорът от Атака по повод обидата, че е фашист.

Засрамете се и почнете да мислите реално, а не да ми държите цивилозовани речи. Кой измисли Десетилетието на включването? Нищо не стана. Абе, нямам намерение да се разправям с теб, остави лицемерието, зарежи го", ядоса се депутатът от ОП.


На мига скочи в негова защита Вежди Рашидов. председателят на комисията по култура и медии обвини социалистите, че те са се провалили с интеграцията на циганите и им даде за пример направеното през социализма. "Колеги, вие от три години ли сте на тоя свят?", попита червените Рашидов. "Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно Живков вършеше повече работа от вас", възкликна депутатът от ГЕРБ. Бяха строители, зидари, мазачи, те не са лоши хора, но нямат професия. Защо вкарвахте пари по програми, но ги давахте на циганските барони? Още 30 г. ще гледаме филма "Майка Индия", изригна Вежди Рашидов.