В своята история Турция е характерна с подобни опити за военен преврат, но предполагам всички си мислехме, че това време е изживяно и подобно нещо не може да се случи. Колкото по-бързо бъде овладяна ситуацията, толкова по-добре и за нас, българите. Дестабилизация на Турция означава дестабилизация на целия регион. Това коментира пред К2 Росен Петров, говорител на ПП БДЦ, народен представител от ПГ на „БДЦ – Народен съюз“.
Да не забравяме икономическата мощ на Турция, въоръжените й сили, нейното влияние в Близкия изток, в Кавказ, на Западните балкани“, посочи Росен Петров и допълни, че не трябва да се забравя, че Турция разполага и с ядрено оръжие.
 
Росен Петров обърна внимание и на факта, че в Турция в момента има 2 млн. мигранти, които при разпад на турската държавност биха се отправили към най-близките държави, една от които е именно България.
 
Според Петров, случващото се в Турция говори за големите разделителни линии в турското общество между светски настроените хора и по-религиозно настроените хора. По думите на говорителя на БДЦ превратът не е успял, защото не е била осигурена подкрепата на въоръжените сили като цяло. Втората причина, според Росен Петров, е, че превратът е нямал подкрепата на нито една от политическите сили в страната. Като трета причина Петров изтъкна фактът, че поддръжниците на Ердоган са реагирали категорично, излизайки по улиците, за да се противопоставят на преврата.
 
„Позициите на европейските лидери не са в подкрепа на Ердоган. Те са в подкрепа на принципи. Защото в 21 век една власт се сменя чрез избори, а не чрез преврати“, посочи Петров. Рязкото подобряване на отношенията с Русия и Израел, според Росен Петров, означава, че Ердоган се опитва да излезе от враждебното обкръжение, но следващата стъпка трябва да бъде помирение вътре в държавата Турция.
 
„Рано е да дадем оценка и прогноза на това, което ще се случи. След като Ердоган прави такива изявления, може би се страхува от въоръжените сили и за това призовава хората да останат на улиците“, отбеляза Петров. Той повтори, че България има интерес от това Турция да бъде стабилна.
 
Според Росен Петров светът е на ръба на голяма криза и дори медиите се задъхват и едвам смогват на множеството трагични събития напоследък.