„Амбицията, която поехме, беше огромна. В служебния кабинет нямахме 100 дни толеранс. Всички сме работели по 15 часа, за да можем не просто да вървим по правата, а да вдигнем нагоре. Политиката, която осъществихме, доведе до значително подобряване на нашето състояние“. Това каза тази сутрин в ефира на bTV служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

"Чувам в пространството, че ние в служения кабинет нямаме проевропейска политика – напротив. Искам да се говори с факти. Служебният кабинет работи открито, прозрачно и в диалогичност. Постиженията ни, които имаме, са по линия на европейското ни бъдеще.

В продължение на 10 месеца постигнахме много повече, отколкото постигнаха редовни кабинети. Ние сме първите в околната среда, които минахме техническите прегледи и България вече се присъедини към 26 инструмента и 16 политики в областта на опазването на околната среда. Това е доказателство за доверието на европейските партньори“, посочи още тя.

„По отношение на пластмасите в световен мащаб цифрите са потресаващи. На национално ниво не съм оптимист за пластмасата“, коментира също служебният министър. И добави:

"Не считам, че проблемите са законодателни. Нашето законодателство е едно от най-рестриктивните. Всичко отива в деретата или около пътищата. Системата за разделно събиране на отпадъците има нужда от „изчистване“. Сутринта тръгвам към студиото и се срамувам от контейнера пред блока ми – препълнен е".

„Кметът на Община Берковица не се е погрижил за почистването на деретата от отпадъци и носи отговорност. Трябва да бъдем реалисти – не винаги става въпрос за средства, а за превантивни дейности. Когато има необходимост от средства, бяха отпуснати средства на кметове и областни управители“, посочи Карамфилова по отношение на наводненията в Берковица.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук