„Българската социалистическа партия направи възможното в рамките на тази сложна коалиция. Ние сме доволни, че съумяхме да изпълним ролята си на социален вектор и да постигнем значителни промени в досега несправедливата пенсионна система на България. Да се опитаме да решим част от въпроса на демографския проблем и да осигурим стимули за младите семейства, чрез промени в данъчните стимули.“

Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

По думите му БСП, заедно с партньорите си от бившата коалиция, са се опитали да формират законодателна програма, която да отразява икономическите и обществените интереси – и на бизнеса, и на семействата.

„Ние настоявахме да не се правят грешки и предупреждавахме за това, което стана с енергетиката, предупреждавахме, че ще се направи голяма външнополитическа грешка – изгонването на 70-те дипломати. Все пак коалицията беше от четири много различни партии и въпреки това направихме доста в тази сложна коалиция“, смята социалистът.

Проф. Гечев определи казуса с председателя на КЕВР като юридически хаос. „В рамките на този парламент той може да се реши, ако хипотетично президентът реши да забави указа за разпускане на парламента, но по-вероятно е Радев да приеме папката без правителство и да обяви датата за избори“, заяви той. По думите му БСП винаги е взимала решения в полза на държавата и допълни: „Ако решението Иван Иванов да бъде председател на КЕВР е юридически издържано, това не би било проблем да го подкрепим. Но трябва да е съобразно Конституцията“, категоричен е социалистът.

„Много е трудно да работиш с четири много идеологически различни партии и на завоя да ви чакат две много опитни партии в опозиция – ГЕРБ и ДПС, които действаха съгласувано. Плюс една особена партия “Има такъв народ“, която за четвърти път взривяват политическата система и затова отиваме на избори. Тя обеща на хората, че ще прави промяна, а всъщност я взриви“, обясни депутатът от левицата.

„От БСП многократно предупреждавахме, че ще се стигне до високите цени на газа. Ние предупредихме, че решението да бъдат спрени преговорите с „Газпром“ и доставките, противоречат на политиката на Европейската комисия“, припомни социалистът и уточни, че ЕК никога не е поставяла санкции върху вноса на природен газ от Русия. „Положителното за България е, че засега по тръбата, която идва от Русия и Турция, природният газ отива към страни, с които все още Русия има добро отношения – Сърбия и Унгария. Така че ние имаме шанс при възобновяване на условията, които сме подписали с „Газпром“, да осигурим допълнителни доставки за България и да реализираме договора, който е в сила. Това означава да се започнат незабавни преговори“, каза още Румен Гечев.

Той обясни, че служебният кабинет ще има органични правомощия и затова от левицата до последния момент се опитвали да решат въпроса с КЕВР, да възстановят договорите с “Газпром“, да осигурят природен газ и енергийни източници на България.

На финала Румен Гечев коментира, че БСП е на политическия терен повече от 130  години и затова готова за изборите. „Отново ще отидем при избирателите и ще им кажем какво сме направили. Ще бъдем откровени и какво не сме направили и защо не сме могли“, заключи той.