“Нито Русия, нито Украйна имат интерес от военен конфликт, той би бил пагубен, макар и в различна степен, но с тежки последици и за двете страни. Това е една сложна геополитическа игра и ние ще видим нейното развитие, ако не в близките дни, то в близките седмици.”, това посочи народният представител Румен Гечев по време на дебата в предаването “Референдум” в ефира на БНТ.

“Това коалиционно правителство се връща към европейската практика – средните стойности в брутния вътрешен продукт на страните-членки на Европейския съюз, в това число и най-развитите, до преди ковид пандемията бяха по-високи.”, това каза той и допълни, че поради ред причини, свързани с брутния вътрешен продукт България е енергийно бедна и се е движила в обратна на Европа посока.”

Факторите, които действат върху инфлацията през януари са свързани с енергоносителите на европейския пазар – природния газ – 10 пъти. Българските семейства плащаха по-висок ток без да са виновни.”, допълни той.

“Ние искаме да увеличаваме минималната работна заплата и да караме фирмите да увеличават печалбите си не като държат бедни работещи хора, а като обновява технологиите, търси нови пазари, повишава своята конкурентоспособност”, посочи още депутатът от БСП.

На въпроса дали бюджета ще спомогне за забогатяването или обедняването на обществото Румен Гечев посочи, че в момента няма държава в Европейския съюз, която да не е в бюджетен дефицит. “Нещо повече- бюджетния дефицит на страните от Еврозоната е 7,1 процента през изминалата година. Сега ще бъде 5 процента. В икономиката няма такъв израз, че ако има дефицит значи икономиката е зле. Дефицитът трябва да е малък спрямо брутния вътрешен продукт.”, каза професорът по икономика.

“В Европейския съюз сега 27 страни – в Дания се увеличават пенсиите, в Малта има ограничение, в останалите 25 държави членки няма таван на социалното осигуряване. Получаваш 100 000 евро, плащаш си ги”, допълни още той.

В заключение Румен Гечев посочи, че бюджетът на българското правителство и четворната коалиция е бюджет, който отговаря на политиките на Европейската комисия и нейните препоръки. Депутатът беше категоричен, че това е бюджет на растежа, тъй като тази година реалният растеж с отчитане на инфлация е близо 5 процента.