БСП, с подкрепата на българската общественост, ще направи всичко възможно да спре промените в Закона за държавната собственост. Това каза проф. Румен Гечев, депутат от „БСП за България“, предава "Фокус".

Той окачестви законовите текстове като поредния опит за пладнешки грабеж на управляващите и оцени аргументите във ветото на президента Румен Радев върху тях като юридически прецизни и аргументирани. „Става дума за десетки дружества: ВИК, български енергиен холдинг, българските летища, БДЖ, някои български специализирани научни институции. Става дума за това, че сега управляващите искат да променят така закона, че активите на тези държавни дружества да бъдат залагани като вноска в редица бизнес начинания заедно с частни фирми, чрез публично частно партньорство. Участието на тези държавни фирми от забранителният списък в такива съвместни дружества означава, че чрез промяна в капитала частните партньори ще могат да придобиват собствеността върху държавните активи“ каза той.

Проф. Румен Гечев обясни, че това е скрита приватизация или „харизване“ на последните стратегически държавни дружества към същите държавни партньори, които печелят и до момента обществените поръчки. Най-апетитните хапки са летищата, БДЖ и Българският енергиен холдинг, уточни той.

Според него управляващите са форсирали процесите по приватизацията, усещайки управленската агония и тесният времеви хоризонт, с който разполагат. Наложеното от президента вето е правилно решение, каза още той. Според него срещу промените в Закона за държавната собственост могат да се очакват протести още от началото на следващата седмица.