Оставките по казуса „Олимпик“ няма как да останат само на ниво Комисията по финансов надзор (КФН), така че желая успех на предсрочни избори. Това каза народният представител от БСП проф. Румен Гечев по време на извънредното заседание на парламента.

„Управляващите в случая правят двоен аршин. В проблема с КТБ се искаше постоянно оставката на Орешарски, а сега е обратното – олеле, сега не е виновно правителството, ами кой – парламентът на остров Фиджи?“, коментира още проф. Гечев и обясни, че проблемът не е технически, както посочи министърът на финансите Владислав Горанов.

„Собственикът на фирмата, която е регистрирана в Кипър, е от Люксембург. И излиза сега, че фирмата е регистрирана в Кипър, но се оправдаваме, че не можем да направим нищо, ако една фирма източва българските фондове. Има директива, която няма как да избягаме – IBD от 2016 г., където се казва, че националният регулатор има абсолютно същите регулативни права – може да комуникира с всекиго, има всички права да проверява, да задава въпроси, да проверява на място. Но нищо такова не е направено то 10 май. Една фирма, която няма нито една полица „Гражданска отговорност“ в Кипър, е решила да оперира в България. Защо не оперира в Канада, Австралия и ли друга страна в ЕС?

Каква любов към българската роза, към българските държавни институции, които тихо спят, докато те източват парите“, каза още той и посочи, че тогава може да регулаторът да бъде закрит. 

„Отговорността се носи от цялото ръководство на КФН и от тези, които отговарят за застраховането там. Собственикът на тази фирма е някакъв испанец Диего –това е някакъв Диего Марадона на застраховането, който източва милиони и никой не го забелязва. Какво прави ДАНС?

Тя не проявява ли някакво минимално любопитство, че има някакви матрьошки от Фиджи и някакъв испанец, на когото му е забранено да извършва бизнес в Испания, но в България може да извършва. Не се ли замислят ДАНС, че тука става нещо нередно и някой източва българската държава“, коментира проф. Гечев. „Оставките няма как да останат само на ниво КФН ,така че желая успех на предсрочни избори“, каза той.