Президентът Румен Радев обяви, че връчва първия мандат за съставяне на правителство в понеделник. Той ще бъде получен от ГЕРБ-СДС.

"ГЕРБ-СДС е много сериозна формация. Даваме си сметка каква отговорна задача има пред нас. Ние ще бъдем категорично готови с правителство и с министър-председател. Обсъдени са имената и състава на правителството, но нека да изчакаме понеделник", каза лидерът от ГЕРБ-СДС Румен Христов по Bulgaria ON AIR..

Той заяви, че има договорка да не се коментират имената и уточни, че това правителство ще бъде внесено в пленарната зала и ще се направи всичко възможно с излагането на програмата да привлекат гласове, които да го подкрепят.

"Ще има изненади. Шарено ще бъде правителството, но с доминиращи представители на ГЕРБ-СДС. Ние имаме ангажимент към нашите избиратели и след като сме първа политическа сила, трябва да направим всичко възможно за сформиране на правителство, иначе вариантите са ясни. Ако ние не успеем да съставим правителство, няма да дадем подкрепа на вторите", каза още Христов

Депутатът е скептичен по отношение на третия вариант. Гостът коментира, че партията смята да търси подкрепа на програма и политики.

"Надяваме се на съвестта на народните представители, а не на партийните сметки. Така е прието и по света - първата политическа формация да понесе отговорността. Даваме си сметка, че ако съставим правителство в този тежък момент, ще инкасираме загуба, недоволство. Но вотът на избирателите ни задължава да направим този опит", подчерта Христов.

Темата за Изборния кодекс не е достатъчна да се обединим с БСП, изтъкна той.  
"Политиките, за които ние говорим, касаят обществено-икономическия живот на страната. Не знам дали ще можем да намерим допирни точки", допълни Христов и посочи, че има съмнение относно машинния вот.

"Миналата година през април гласувах с машина. Тогава колегата ми Христо Иванов гласува с бюлетина и каза, че не вярва на машините. Сега аз не вярвам на машините. Всички социолози, до деня на изборите даваха по-голям процент разлика", обобщи Румен Христов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук