Лидерът на СДС Румен Христов заяви, че разследването срещу приватизационните сделки по време на прехода трябва да свършат най-малкото с морални присъди.

"Има едно очакване в българските граждани, а не само в тях, а и в другите европейски страни, защото това, което се случи, не беше най-справедливото. Приватизацията беше необратим процес.

Той обуславяше смяната на една централна планова икономика с пазарна икономика, която пък беше основното изискване за членство в ЕС. Недоволните са не само в България. В ГДР например - голяма държава, която бе надзиравана от ФРГ, там недоволните са не по-малко от тези в България", каза той в ефира на bTV.
 
"Ако трябва да резюмирам къде са грешките на приватизацията, първо тя не се случи само при СДС. При СДС беше 40 процента, и 60 процента е при други правителства. Трябва да има прочит на целия преход, аз съм "за", гражданите трябва да знаят.

Сега, дали ще има юридически последици или не, не мога да кажа, но е хубаво истината да се знае. Поне морално да бъдат осъдени тези, които допуснаха тези грешки. За мен, имаше две основни грешки. Първо, не можахме да привлечем достатъчно силни западни инвеститори - истински здрави и сериозни компании.

Както беше казал Лех Валенса - най-добре е да дойдат генералите - "Дженерал Мотърс", "Дженерал Електрикс" и т.н. И второто е, че не можахме да поставим базата на така наречената средна класа. Това беше изключително важно за България. И сега е важно. Разбира се, методите които се ползваха бяха много разнообразни, всички от ЕС.

Вероятно има допуснати грешки и тези, които са ги допуснали, ще си понесат отговорността. Но нека да погледнем и не само тези, които извършваха приватизацията, а и тези, които даваха оценките" зави Христов.