На повечето места на местните избори най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това каза председателят на СДС Румен Христов по време на първата пресконференция на партията след изборите за Европейски парламент, съобщава „Фокус“.
 
Христов уточни, че съюзът с ГЕРБ е бил за евроизборите. „Това бяха едни много трудни избори. Избори, в които не чухме дебат за ЕС. Дебатираха се само вътрешнополитически цели, бяха обърнати във вот на недоверие към правителството. Тежка кампания, която в началото стартира с превес към БСП. Благодарение на мобилизацията на ГЕРБ, основната роля на тези избори е ГЕРБ. Видях една много организирана партия. Видях какво бяха направили те на местата на техните срещи. Включването на премиера Бойко Борисов по-активно допринесе за промяна на тренда в началото на кампанията“, уточни още Христов.
 
„Водили сме бегли разговори на тази тема. Очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива. Най-вероятно да се развива. Ние имаме едно решение, което дава свобода на нашите местни структури да решават по какъв начин ще се явят на есен за местните избори, като забраната е към БСП и ДПС. На повечето места най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това го искат нашите структури и структурите на ПП ГЕРБ. Местната власт е изключително важна“, подчерта още Христов.
 
Във връзка с „Демократична България“ и дали тя е ползвала символи на СДС, Христов посочи, че СДС е атакувана от тези, които са били по някакъв повод да „намажат филийката“ в партията, а не толкова от опонентите им. „Дори опонентите в лицето на левицата ни поздравиха за добрия резултат“, допълни още Христов.
 
Той посочи, че е благодарен на всички, които са гласували за СДС и ГЕРБ, защото те са имали нужда от припознаване на техния вот. „Що се отнася до „Демократична България“, разбира се, че е по-добре тези гласове да не отидат към БСП, както беше на парламентарните избори“, добави още председателят на СДС.
 
Христов уточни, че месеци са водили преговори с "Демократична България", но условията поставени от тях са били унизителни за СДС. "Да, безспорно, ако ние бяхме заедно щяхме да имаме със сигурност двама и повече депутати", уточни още той и посочи, че в политиката освен емоционално трябва да се работи рационално.