Цветанов имаше ключов принос за спечелването на изборите. Това коментира новоизбраният евродепутат от БСП и бивш шеф на кабинета на президента Иво Христов в ефира на bTV.

"Аз очаквах ГЕРБ да се срине напълно, тъй като няма общество, което да толерира корупцията. Никое общество не би толерирало подобна партия, но се оказва, че българското общество може да преглътне корупцията. Не съм партия, но не съм убеден, че изборите не бяха честни. Има прекалено много свидетелства за натиск, манипулации, принуда, които чувах от вече препатили избиратели и които са играли и сега", заяви Христов.

"Много огорчен съм от изборния резултат. Удовлетворението, че съм избран не може да засенчи избора на апатията. От гледна точка на един политилог обаче ГЕРБ печели", коментира още той.

Той заяви, че българите и гражданите на други европейски държави мислят различно за високите заплати на евродепутатите, които дразнят обаче еднакво всички.

"Европеецът мисли така - аз ще гласувам така, както е добре за мен, а българинът казва - аз няма да гласувам те да получават високи заплати", поясни Иво Христов и добави: "Битовата логика убива политическото действие. Съгласен съм, че заплатите на евродепутатите са прекалено високи".
Относно победата на ГЕРБ и случилото се след това вътре в партията Иво Христов заяви: "Бойко Борисов хвърляше ефектно пачки. Хвърли много и в Ямбол, но там загуби. Изборите спечели именно Цветан Цветанов". "Изхвърлиха го на бунището на ГЕРБ. Цветанов трябва да създаде ГЕРБ бушони", заяви той.
Не мисля, че всички оставки около "Апартаментгейт" свършиха обаче работа", заяви той.

На въпрос за отношенията му с президента Румен Радев, Христов отговори, че те са идеални и разкри, че държавният глава му се е обадил, за да го поздрави за победата му на евровота.

С Корнелия Нинова пък се водял преди няколко дни, за да коментират изборните резултати.

Христов посочи и кое ще е първото нещо, което ще направи в Брюксел. "Това са битовите дела. След това предстои преквалифициране на парламента. Новите хора като мен ще са много и ще отнеме време, за да се напаснем, обясни още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!