Извънредните избори са неизбежни. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Първо, ние нямаме мнозинство. Нямаме такъв сформиран субект, за който всички да са заявили съгласие и готовност да участват. Второ, считам, че част от нещата поради групо популисткия си характер няма да удържат във времето. Извънредните избори са неизбежни. Изборите две в едно няма да са добри за държавата", смята Румен Петков.

Той коментира и цената на изборите и посочи, че демокрацията няма цена.

"Това трябва да го разберем всички. Както сега всички се кълнят, че подкрепят Румен Радев, ако изборите са две в едно, всеки един от тях ще си издигнат кандидат за президент, за да му тегли листата за народни представители", изтъкна още лидерът на АБВ.

Румен Петков спря вниманието си и на резултатите на АБВ на парламентарните избори.

"Ние бяхме цяло лято на протеста. Другите го загърбиха, предадоха, продадоха. Въпрос не само на терминологичен апарат. Не мисля, че това беше наша грешка. Ние бяхме коректни с протестиращите без да спекулираме, без да го яхаме, без да носим тъпани, без да яхаме моста, гарата, барата и т.н.

Бяхме почтени с избирателите и говорихме за политика. Не бяхме чути, вероятно за това отговорността е моя. Взехме решение за пълен цикъл отчет и избори. В началото на май ще направим разширено заседание на Националния съвет и водачите на листи", каза още Румен Петков. Той изтъкна, че е участвал в много кампании и се гордее със своите хора, защото са участвали честно и безкористно".

Лидерът на АБВ заяви, че очаква с нетърпение да види парите, с които различните политически партии са вложили в кампанията.

"Ние сме вложили 120 хил. лв. В цялата страна имахме толкова билбордове, колкото двама от мераклиите имаха само на "Цариградско шосе". Ако Сметната палата няма инструментите обективни ли са отчетите на различните политически партии и коалиции за участие в изборите не е добър знак към гражданите", заяви още Румен Петков.