Гласът на България трябва да се чува все по-отчетливо в Европейския съюз за преодоляване на задълбочаващите се неравенства, изоставането на страната ни от скоростта, с която се движат други държави членки, както и за преосмисляне на механизмите, по които се взимат решенията в ЕС и се определят нашите дългосрочни приоритети.

Това написа Румен Радев в личния си профил във фейсбук след годишната среща с ръководителите на дипломатическите мисии. На нея президентът обсъди и перспективите как България да използва още по-активно възможностите си във външнополитически план.

„България няма друг път, освен бързото преодоляване на дълбоките социални и икономически различия с другите европейски държави. Трябва обаче да преосмислим начина, по който се разходват европейските средства и да инвестираме преди всичко в развитието на хората и тяхната професионална реализация", написа президентът.

"Само добре образовани и висококвалифицирани граждани могат да предизвикат качествена промяна в България, да постигнат истински икономически просперитет за цялото ни общество и да утвърждават положителния облик на страната ни в международен план", добави Радев.