Президентът Румен Радев ще извърши полет на "Рафал" на 6 декември 2017 година по време на официалното си посещение във Франция по покана на Еманюел Макрон. За целта държавният глава вече е минал на авиолекарска комисия във ВМА.

Румен Радев е показал идеални физически параметри, които са изненадали дори комисията. Кръвното на българския президент е с перфектните показатели 120/80, а пулсът му е 47, съобщи източник от ВМА, където се съхранява здравното досие на топпилота. 

Изненадващият пулс 47 на Радев означава мощно сърце, което е обичайно при колоездачи и маратонци - те имат нисък пулс и затова понасят големи физически натоварвания, съобщава "Епицентър".

„Рафал“ е многоцелеви изтребител от последното поколение на френския самолетостроителен концерн "Дасо".

Това ще бъде първи полет на Радев на "Рафал".

Поканата за авиоизпълнението дошла лично от президента Макрон.

Припомняме, чe през юни т.г. президентът Румен Радев изпълни полет на изтребител F-15С по покана на командващия Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка и командир на Съюзното командване на НАТО генерал Тод Уолтърс и на посланика на САЩ в България Ерик Рубин. Държавният глава бе специален гост на българско-американската летателна тренировка „Тракийски орел 2017“.

Румен Радев е първият и единствен засега български пилот, който е успял да направи с МиГ-29 прочутата фигура от висшия пилотаж „кобрата на Пугачов”. Наименованието идва от агресивната изправена поза, която хищната змия заема секунди преди да атакува и да нападне жертвата си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!