"Румъния възнамерява да построи нов мост на река Дунав съвместно с България", това обявиминистър-председателят на северната ни съседка Марчел Чолаку, предава Focus-news.net.

"Има проект... заедно с министър-председателя на България /Николай Денков/ да вземем /средства/ от фондовете на Европейската комисия... и да построим нов железопътен и автомобилен мост през река Дунав при Гюргево. Трябва да разберем, че пристанището на Констанца сега е стратегическо и се превръща в основното на река Дунав.

Не се знае какво ще се случи с Одеса, а в Република Молдова има малко пристанище в Джурджулещ, което все още не функционира. Румъния заяви интерес в Европейската банка за възстановяване и развитие, която е основен акционер на /пристанището/ Джурджулещ, така че румънската държава да закупи и да развие това пристанище. Очакваме отговор“, добави той.

Чолаку допълни, че Румъния възнамерява да стане "един от най-важните центрове за възстановяването на Украйна" след края на военните действия и трябва да бъде "подготвена логистично“ за това.

Премиерът на страната заяви още, че през октомври ще участва в съвместно заседание на румънското и украинското правителство в Киев. По думите му на срещата ще присъстват министрите на вътрешните работи, земеделието, транспорта и енергетиката.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук