Неправилно е разбрана думата „флотилия”, става въпрос за съвместни учения. Това коментира румънският президент Клаус Йоханис широко дискутираната днес тема за тристранната инициативата в Черно море, цитиран от „Монитор”.
„Разбрах, че се появиха всякакви спекулации и ще е хубаво да обясня, преди те да се развият. Морската инициатива касае на първо място съвместни тренировки между силите на България и Румъния, а може би, и на други страни. Ние сме уверени, че тази инициатива трябва да бъде под шапката на НАТО, защото от страните, които граничим с Черно море, три от тях са членове на НАТО – Румъния, България и Турция. Може би неправилно е разбрана думата „флотилия”, защото НАТО не желае да създаде и поддържа в Черно море такава флотилия”, каза румънският президент.
 
Той поясни, че идеята за тристранна инициатива в Черно море е лансирана преди година.
 
Клаус Йоханис посети днес строителната площадка на газовия интерконектор България – Румъния край град Мартен и се запозна с хода на изграждането на подводния двукилометров участък под река Дунав.
 
„Аз дойдох днес на площадката на интерконекторната бъдеща връзка, защото тази работа е особено важна за Румъния и за България и вярвам, че ще се постигне тръбопровод, който се нарича BRUA, тоест България, Румъния, Унгария, Австрия - тогава със сигурност цялата мрежа ще има важно европейско значение”, каза Йоханис.
 
Клаус Йоханис е на двудневно официално посещение у нас по покана на българския си колега Росен Плевнелиев. По-рано днес румънският президент посети гимназията с преподаване на румънски език „Михай Еминеску” в София, Плевен, Гривица и Пордим.