В района на Странджа може да бъде изграден приемателен център за мигранти. Това разкри министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от „Флагман”. Преди дни главният секретар на МВР Георги Костов каза, че се проучват възможностите за строеж на нови миграционни центрове. Това бе потвърдено и вчера от министър Бъчварова.
Причината е, че сегашните регистрационно-приемателни пунктове са запълнени. Те са само три – в с. Баня (Нова Загора), в София и в Харманли. Държавната агенция за бежанците разполага и с транзитен център в с. Пъстрогор (Свиленград).

Румяна Бъчварова каза, че се проучват пет – шест възможности за построяване на нови бежански центрове. Тя издаде, че Странджа е сред възможните варианти. „В този регион се опитваме да видим, така че да можем да оптимизираме и транспорта”, заяви министърката с уточнението, че „Странджа е общо понятие”.

От думите й стана ясно, че се търсят места, където да няма голяма концентрация на хора, вероятно заради насажданите страхове от мигрантите и заради протестите, които се вдигат периодично в населените райони с такива центрове.

Важно е и да може да се намерят подходящи хора за работа в новите пунктове.

Странджа се предполага, че е сред проучваните възможности най-вече заради близостта с Турция, откъдето е и най-големият мигрантски поток. Освен това районът е сравнително обезлюден. В него има и много стари казарми и изоставени сгради от военните, които биха могли да се ползват от имигрантите.