Политическият съвет на партия “Ред, законност и справедливост” счита, че “Кремиковци” трябва да бъде обявен в ликвидация час по-скоро. Този разкапан динозавър на социалистическата индустрия e символ на криминалната приватизация и нанася непоправими екологични и здравословни щети на столицата. Два милиона софиянци заслужават глътка чист въздух, а обществото като цяло – знак, че безогледното крадене не може вечно да остава безнаказано, се казва в декларация на партията.
Години наред комбинатът трови европейска столица, а правителството го глобява със суми, по-малки от разходите на шефовете му за готвачи, шофьори и банкети. Години наред „Кремиковци” не плаща задълженията си към държавата, а неин представител в ръководството му е бивш социалистически вице-премиер, понастоящем следствен. Години наред работниците му умират в цеховете, а социалното министерство си намира оправдания да не влезе там. Колкото до самия комбинат, той не е в криза, а в клинична смърт, смятат от партия РЗС. Вместо да обърне внимание на предупрежденията, правителството стана негласен съучастник в тази печална хроника. Вероятно тази смърт може да бъде отложена с неистови усилия за сметка на всички нас, но комбинатът рано или късно ще бъде закрит, и най-добре това да стане незабавно, за да се прекрати агонията. Призоваваме министъра на екологията Джевдет Чакъров незабавно да даде предписание за безаварийно и окончателно спиране на „Кремиковци”, заявяват още от РЗС.

И нека правителството не заблуждава работниците и да не ги залъгва с тримесечни заплати, които и без това им дължи. То трябва да предприеме необходимите международни действия, за да принуди Митал да плати задълженията си. Трябва да затвори „Кремиковци”, да претопи съоръженията, да продаде метала и с парите да плати на работниците - обезщетения не само за работата, която те ако не днес, то утре ще загубят, а и за похабеното здраве, и то в максимален размер. Трябва незабавно да им осигури подходяща и достойна заетост.
Прокуратурата, следствието и съдът да си свършат работата докрай, да разследват всички престъпни схеми около “Кремиковци” АД, а Александър Томов да влезе в затвора. До него трябва да застанат неговите покровители от най-висшите етажи на властта, които прикриваха далаверите му и получаваха своя дял от тях, посочват още от партията. /БЛИЦ