В Световния ден на социалната работа министърът на труда и социалната политика Деница Сачева благодари на всички социални работници, които изпълняват със сърце задълженията си. 

"Социалната, здравната и образователната система винаги първи посрещат кризите и предвождат хората към излизането от тях. Това е смисълът да продължаваме да работим и да ги подобряваме. Като министър знам отлично колко е важна вашата работа. В пандемията обаче цялото общество се увери в това. Вие сте спойката между всички групи", заявява министър Сачева в профила си във Фейсбук.

Тя допълва, че като човек, свързан със социалната сфера, ще продължи да полага усилия и ще предложи Стратегия за развитието на човешките ресурси. По думите на Деница Сачева със стратегията ще се дадат възможности за обучение, кариерно израстване и по-добро заплащане на социалните работници.

"Направихме първите крачки с увеличението на възнагражденията с 30 на сто през август 2020 г., но трябва да продължим тези политики. Само така ще изградим отново авторитета на тази професия и ще вдигнем още повече качеството на социалната работа", допълва социалният министър.

"Социалната сфера ме научи, че към проблемите на всеки човек трябва да се подхожда индивидуално. Даде ми възможност да се срещна със стотици съдби. Да чуя много истории, всяка от които уникална. Това ме направи по-добър човек", пише министърът.

Тя заявява, че социалната работа не е в механичното отпускане на помощи. "Тя е в това да усещаш. Да протягаш ръка и заедно с изпадналия в нужда да намирате начин да преминете през най-тежките житейски ситуации. За това се иска сърце. И емпатия. За мен тя винаги се е събирала в два стиха от Блага Димитрова: „Всичко да даваш, нищо да вземаш/…Всичко. Това ти остава“, допълва министър Сачева.

Министерството на труда и социалната политика днес ще връчи наградите "Социален работник на годината" на онлайн церемония, която ще се състои от 11.00 часа. Форумът се провежда за първи път по повод Световния ден на социалната работа и е по инициатива на министъра на труда и социалната Деница Сачева.