България все по-осезаемо се е запътила към нови предсрочни парламентарни избори, като сякаш към днешна дата вече дилемата е по-скоро ще бъде ли вотът 2 в 1, или ще се проведе в две поредни недели.

Официално първият мандат, който бе връчен на най-голямата парламентарно представена група в 49-тото НС, пропадна.

Заявките на политическите сили сочат, че колкото и опити да правят ПП-ДБ да реализират втория, те ще останат без успех. От ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да водят никакви преговори.

Лидерът на ДПС заяви, че кабинет без тези две партии няма как да бъде направен и, ако получи третия мандат, ще го върне незабавно.

„Възраждане“, БСП и ИТН искат да се явят на предсрочни избори.

До тази патова и неочаквана ситуация се стигна, след като уж решената преди 9 месеца ротация не мина така гладко, както се очакваше.

БЛИЦ припомня, че премиерът акад. Николай Денков хвърли оставка на 6 март, партньорите в сглобката влязоха в сериозни преговори. Всичко започна с меморандум на ПП-ДБ, изпратен като СМС на Мария Габриел, в който се посочва, че Денков има апетити за нейния пост на външен министър.

Вицепремиерът в оставка отхвърли този вариант, а ГЕРБ-СДС на свой ред предложиха споразумение. Именно то подтикна двете коалиции заедно да изготвят документ, който да е тяхна управленска програма за идния период и, в който да разпределят властта.

Желанието на ГЕРБ-СДС за споделена отговорност и равнопоставеност между двете сили обаче претърпя провал. След куп извънредни брифинги се стигна до размяна на тежки реплики. Най-паметната от които бе квалификацията, че Мария Габриел е „новото красиво лице на мафията в България“. Те бяха изречени от финансовия министър в оставка и съпредседател на ПП Асен Василев.

След тях от ГЕРБ-СДС категорично заявиха – нови преговори само след извинение. Такова обаче така и не дойде, въпреки че двете формации отново опитаха да намерят път една към друга. За пореден път неуспешно.

Асен Василев излезе в национален ефир и под непрестанния дъжд от въпроси дали в крайна сметка ще се извини, простичко изрече: „Извинявам се на жената Мария Габриел, ако се е почувствала засегната, но не и на кандидатът за премиер Мария Габриел“.

Преговорите окончателно бяха взривени, след като Мария Габриел занесе при президента Румен Радев попълнен мандат с имена на министри, които обаче от ПП-ДБ твърдят, че в крайна сметка не са били съгласувани с тях. 11 от 19 предложени решиха да си направят отвод, като заявиха, че не желаят да са част от такова правителство. 

Именно това бе и финалът на разговорите между формациите.

От Агенция БЛИЦ ви попитахме: "Трябва ли Асен Василев да се извини на Мария Габриел, че я нарече "красивото лице на мафията?"

Читателите на медията ни бяха напълно категорични. 66.37% от гласувалите са на мнение, че извинение трябва да има, а маската на Асен Василев е паднала, защото е видял как властта му се изплъзва.

21.74% от аудиторията на БЛИЦ смята, че все пак може би има нещо, което финансовият министър в оставка знае, и което е било в основата наизказването му.

8,12% от читателите ни смятат, че политиците в България са брутални, но на никого не му отива да говори така на жена.

Едва 3,76% от хората признават, че нямат мнение по казуса, а важно за тях е да не ходим отново на избори.

Гласувайте ТУК и в новата анкета на БЛИЦ, където питаме: "Кого би избрал президентът Румен Радев за служебен премиер?"

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук