Румен Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Той е бивш командир на Военновъздушните сили на България. Днес той е издигнат от опозиционните политически партии за президент. Малко преди изборите, генерал Радев разказа пред медията ни за предизборната си кампания, дебатите, евентуалната победа, проблемите в страната ни и още много горещи теми, като даде яснота на всичко около своята кандидатура. Вижте какво каза той пред медията ни:
- Ако на 13 ноември вечерта стане ясно, че сте победител на балотажа,  кое е първото нещо, което ще направите?
- Първо ще се усамотя за няколко минути. Това е отговорна мисия и няма място за еуфория от тук нататък.
 
- А ако загубите?
-  Разбира се, бих приел за поражение само, ако загубя достойнството си. Резултатът зависи от вота на българите.  Моята цел е да обединя всички хора  жадуващи за промяна, да събудя политическата енергия, която може да я донесе. Между другото съм обнадежден от срещите в страната. Зад думите „стабилност” и „Европа” властта очевидно прикрива огромни проблеми като  демографската криза, бедността, срив във образованието, трудното оцеляване на дребния бизнес, разединените семейства на гурбетчиите. Това споделят хората при всяка среща. Недоволните са хиляди.
 
- Кои са основните Ви конкуренти в битката за президент?
- В демократичните държави има власт и опозиция. Аз съм издигнат от основната опозиционна партия. Както знаете, кандидатът на управляващата партия ГЕРБ е г-жа Цецка Цачева. Тя бе определена от премиера Борисов и за това не вярвам в нейната самостоятелна власт. ГЕРБ е лидерска партия, която е изцяло подчинена на премиера и това не е тайна за никого. Другите видими кандидати са издигнати от съюзниците на ГЕРБ в управляващите коалиции. Ако искаха да звучат достоверно като кандидати, те и техните партии, не трябваше да участват в управлението. Сега ги възприемам като подгласници на г-жа Цачева.
 
-  Как оценявате дебата си с Цецка Цачева?
- Мисля, че беше полезен. Мнението на г-жа Цачева, че националният интерес е по-важен от правата на отделния човек е в разрез с „европейския ни път на развитие”. Не получих отговори за мигрантската криза. Отбелязвам, че г-жа Цачева заяви, че санкциите срещу Русия трябва да се отменят, докато в същия ден още премиерът се обяви от Брюксел за тяхното продължаване и затягане. Останах с впечатление, че опонентите нямат своя идея относно волята на държавния глава, а по-скоро го възприемат като второстепенна длъжност.
 
- Защо другите кандидати излизат с твърдения, че бягате от дебати с тях ?
- Преди малко го казах – ще дебатирам с един от представителите на властта, а не с всички. Освен това те бяха много добре осветени от интервюто на Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. Ако някой е имал заблуди, че те са независими играчи, то вече никой няма.
 
- Бихте ли степенували проблемите в държавата на база на впечатленията си от предизборните си обиколки в страната?
- Впечатленията ми са много, но за мен основните са усещането  за безпътица и бедността. Това вълнува най-много хората  и е главната причина за демографската криза. Младите отказват да гледат деца в тези условия. Хиляди търсят препитания зад граница. Разделените семейства пораждат вторични социални проблеми  - т.нар. „скайп деца”, които не виждат родителите си по цяла година. Остър проблем е липсата на сигурност. Хората се опасяват от мигрантската криза. Едно е ясно – България не трябва да се превръща в мигрантското гето на Европа. Сегашното европейско законодателство, визирам Дъблинския регламент, в съчетание с политическата слабост на правителството излага България на опасност.  Засега България е транзитна държава, но от това процъфтява каналджийството. Институциите ни се корумпират на различни нива.

Относно отношенията ни с Русия и САЩ – вече заявих ясно моята позиция и тя е, че България е член на НАТО и ЕС. Нашето място е в Европа, но това не означава, че ние трябва да бъдем врагове с други държави или безгласни сателити. Ние трябва да водим своята балансирана и независима политика в рамките на съюзите, в които членуваме.

- Как виждате предизборната си кампания до момента?
- За мен е много вдъхновяваща. Най-вече заради хората, които идват на срещите ни из страната. Не съм екранен политик, предпочитам директния контакт, от който научавам много. Считам, че с тази кампания извадихме редица важни теми, които доскоро отсъстваха от дебати. Като темата за договора за свободна търговия между ЕС и Канада, който крие големи опасности за българските потребители. Не давам обещания, които са извън правомощията ми. Заявих обаче, че ще налагам вето на законите, които ощетяват правата на гражданите. Такъв е и случаят с пръстовите отпечатъци в лечебните заведения, на който Росен Плевнелиев не реагира.
 
- Кой е най-яркия Ви спомен от обиколките в страната? Кое Ви впечатли най-много?
- Трудно ми е да посоча, защото всички срещи с хората оставят ярки и емоционални спомени. Особено ме впечатли срещата м ис жителите на малко, почти забравено селце, което се намира на границата. Хората се бяха примирили с битовите несгоди на своето съществуване, но ми споделиха, че въпреки  трудния си живот не искат и отдавна не се надяват на по-високи заплати и пенсии. Искат единствено да им се върне достойнството. Това показва, че българите наистина са здрав, жилав народ и имаме бъдеще.
 
- Премиерът каза, че ако Цецка Цачева не спечели изборите, ще подаде оставка. Как ще действате Вие в такава ситуация? Имате ли конкретен кръг от експерти, на които ще разчитате при съставяне на едно служебно правителство?
- Премиерът често променя намеренията си. Ако подаде, оставка, то по-вероятно е да е преди встъпването ми в длъжност. Що се отнася до принципната хипотеза за съставянето на служебно правителство, то ще е резултат от много консултации. Познавам немалък  кръг от хора с доказана юридическа, икономическа, социална и всякакъв друг вид компетентност.
 
- На кои избиратели ще разчитате най-много?
- Разчитам на мотивираните избиратели, които съзнателно ще гласуват за промяна. Тези, които не приемат монопола на партията-държава ГЕРБ. Много хора признават, че преди не са гласували, но сега ще отидат до урните, защото търсят изход от безизходицата.
 
- Очаквате ли да бъдат извадени компромати срещу Вас? Ако „да” какви биха могли да бъдат те?
- В последните дни на кампанията очаквам всичко. Нямам от какво да се притеснявам. Вече бяха направени няколко безпомощни опита. Прибягването до компромати ясно показва, че опонентите ми се чувстват застрашени. За всяка клевета, обаче,  ще потърся правата си в съда. Както се постъпва в една цивилизована държава.
 
- Декларирали ли сте до сега имотно състояние, защото като президент ще Ви се наложи? Какво ще бъде описано в декларацията Ви  до Сметната палата?
- Разбира се, няма от какво да се притеснявам по отношение на имотното ми състояние и ще го декларирам. Там ще бъде описано това, което имат повечето  български граждани – кола и жилище.
 
- Много страсти се разгоряха с двете жени в живота Ви. Сега се появява и трета. Какво научихте от Илияна Йотова и какво научи тя от Вас?
- Г-жа Йотова е опитен политик – компетентна  и енергична. Всеки може да се учи от нейния професионализъм. Аз мисля, че формирахме успешен тандем и кампанията го доказа.
 
- Генерал ли сте у дома?
- Тежък въпрос. Авторитетът зависи от личните отговорности. Когато имаш куража да носиш отговорност, не се налага да разчиташ на пагона. Не командоря нито вкъщи, нито другаде.
 
 Интервю на Никол ИВАНОВА