Изборните страсти утихнаха, а на масата вече е нов казус - ще има ли България правителство или ще се върнем в спиралата от предсрочни парламентарни избори. 

Неочакваният развой от вота за депутати в родното Народно събрание заплете политическата интрига в страната. Очаквано първото място бе предрешено и отиде в ръцете на ГЕРБ. Следващите три позиции обаче непрестанно се променяха, а разликите дори и след края на официалното преброяване, останаха инфарктни. 

И все пак големият отлив на избиратели от ПП-ДБ - с малко над 300 000 души и тяхното трето място, сякаш не е най-голямата бомба от 9-и юни. Никой не очакваше, че парламентът ще се напълни със 7 партии и по-точно с феноменът "Величие". Ваня Григорова и Вили Лилков, въпреки прогнозите, не се добраха до депутатските банки, но за тяхна сметка зад тях ще се настанят патриотите от новоизгрялата формация, предвождана от Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков. 

Амбициите им са да се заявят като опозиция. Все пак обаче, въпреки категоричността им да не участват в евентуален бъдещ кабинет, от партията заявяват, че биха подкрепили отделни политики, които резонират с възгледите им. 

Още една формация предварително и категорично се самоотлъчи от властта - ПП-ДБ, а Христо Иванов хвърли оставка като лидер на "Да, България". Коалицията, която е сред най-големите губещи на последните избори, е взела решение. То бе огласено от Кирил Петков чрез редица постове в профила му в социалните мрежи. Той се кълне, че този път "сглобка" няма да има. 

Второто място на изборите е за ДПС, които бележат и значителен ръст при симпатизантите си. Съпредседателят на партията Делян Пеевски в първите дни след вота призова останалите парламентарни формации да мислят трезво и да се обединят около каузата за създаване на правителство. 

Най-големи сътресения след изборите сякаш имаше при БСП. Лидерът на социалистите - Корнелия Нинова се самообезглави, а мястото й вече е заето временно от Атанас Зафиров. Очаква се и Столетницата да не пристане на Борисов относно кабинета, но и тук има вариант за подкрепа на отделни политики. 

Изненада при "Възраждане" няма. Лидерът на патриотичната формация Костадин Костадинов е категоричен, че няма да се коалира с никого, а единственото правителство, в което той и колегите му ще участват, е това, предложено с техен мандат. 

И така стигаме до най-голямата въпросителна ИТН. Групата на Трифонов също може да се похвали с ръст при последните избори. Тошко Йорданов обаче така и не даде ясен отговор готова ли е партията му да премине от "изчегъртване" на ГЕРБ към съвместно управление с тях.

След всички тези заявки погледите бяха насочени към носителя на първия мандат - ГЕРБ и Бойко Борисов. Лидерът посочи, че отговорното поведение изисква да направи опити за съставяне на правителство. Той обаче бе категоричен - премиерът трябва да е наш, това важи за министърът на външните работи и този на отбраната. 

Експремиерът огласи и кои дами ще водят преговорният екип на партията, като отбеляза, че на среща ще бъдат поканени абсолютно всички парламентарно представени формации. С тях тези ще обменят Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

На този горещ политически фон от Агенция БЛИЦ ви попитахме: Изборите свършиха, ще има ли предсрочен вот още тази година?

Читателите на медията ни се обединиха около тезата, че тази година отново ще се наложи да ходим до урните и дори и да има правителство, то то няма да изкара дълго във властта. На това становище са 46,18% от взелите участие в допитването. 

23,43% от гласувалите пък опростяват нещата още. Според тях няма да се стигне до консенсус за правителство и вече може психически да се подготвяме, че следващите предсрочни избори чукат на вратата още през есента.

Правителство ще има и то с дълъг хоризонт, а политиците ще се разберат въпреки еженето помежду си. Именно това е становището на 18,81% от гласувалите в анкетата на Агенция БЛИЦ. 

8,55% пък предвиждат дежавю - политиците ще си стиснат ръцете за кабинет, но с определен срок на управление, например след Нова година, за да могат да работят по приоритетите на страната. 

Най-малко гласове е събрала опцията "Нямам мнение", с която 3,03% от читателите ни признават, че не се интересуват от развоя след вота. 

Вече може да гласувате в новата ни анкета ТУК. В нея ви питаме: Ако ДПС удари рамо на ГЕРБ за кабинет, коя партия трябва да даде недостатъчните депутати?

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!