Държавният департамент на САЩ изпрати документ до съюзниците, в който се казва, че Китай е готов да предостави на Русия военна помощ за т.нар. "специална операция" (всъщност война) в Украйна. Това съобщи в. "Файненшъл таймс".

В неделя, 13 март, "Файненшъл таймс" вече писа за свързана с това руска молба. В документа, изпратен до съюзниците, не се уточнява дали Китай възнамерява да окаже помощ на съюзника в бъдеще, или вече предоставя военна подкрепа.

Както БЛИЦ информира, Китай отрече подобни твърдения и заяви, че в момента е от съществено значение всички страни да проявяват сдържаност, да допринасят за успокояване на ситуацията и да не наливат масло в огъня, а по-скоро да насърчават дипломатическото уреждане на въпроса, а не неговата ескалация

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан планира да обсъди въпроса на среща с говорителя на китайското външно министерство Ян Цзечи в Рим. Съливан заяви, че ще предупреди китайците да не се опитват да "спасяват" Русия, включително като ѝ помагат да се справи със западните санкции.

"Видяхме, че Китай до голяма степен мълчаливо одобрява това, което Русия прави, отказвайки да се присъедини към санкциите, обвинявайки Запада и САЩ за помощта, която оказваме на Украйна, и казвайки, че би искал да види мирен изход, но по същество не прави нищо, за да го постигне", каза Съливан, добавяйки, че Китай също може да бъде подложен на санкции, ако подкрепи своя съюзник.

Посолството на Китай в САЩ заяви, че не знае за никакви молби за помощ. Подобен отговор последва и от Русия. В частност говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, помолен от журналист да потвърди или отрече статията на Financial Times, заяви, че тя не е вярна, и добави, че "Русия има капацитета да продължи операцията самостоятелно".