Американските военни обявиха, че са спрели придвижването на военнослужещи и техника към Европа за предвиденото голямо военно учение заради пандемията от новия коронавирус.

Военното учение под наслов Defender-Europe 20 ("Защитник-Европа") вече беше ограничено по отношение на обхвата си, а американските военни предприеха допълнителна предпазна стъпка, която беше обявена вчера.

"Здравето, безопасността и подготвеността на нашите военни, цивилни и членове на семействата са наша основна грижа", се казва в изявление на военните на САЩ.

От Португалия на запад до Германия и Унгария на изток, страните от Европейския съюз затегнаха контрола по границите, които в нормални времена са отворени в рамките на Шенгенското простраство, за да се опитат да ограничат разпространението на коронавируса.

Няколко страни забраниха масови събирания като спортни, културни и религиозни събития.

До момента са заразени около 169 000 души по света, като от тях са починали повече от 6 500 души.

От януари американската армия е разположила 6 000 войници в Европа от САЩ, заедно с около 9 000 превозни средства и техника.

Миналата седмица американските военни обявиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на САЩ в Европа може да се е изложил на коронавируса по време на конференция с командирите на сухопътните войски в Европа в германския град Висбаден.