Заявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за възможна употреба на сила във Венецуела подкопава основите на международното право, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в Бишкек, цитиран от световните агенции.
 
„САЩ не крият, че искат да сменят режима на всяка цена“, посочи Лавров. „В тази връзка вчера Тръмп заяви, че оставя на масата варианта за военна намеса. Това подкопава всички основи на международното право“.
 
Русия подкрепя инициативата на Уругвай и Мексико за провеждане на конференция в Монтевидео на 7 февруари за мирно разрешаване на политическата криза във Венецуела, заяви руският външен министър.
 
„Ще подкрепяме инициативите на отделни латиноамерикански страни, конкретно Мексико и Угугвай“, подчерта той. „Тези усилия целят създаването на условия за общонационален диалог с участието на всички политически сили във Венецуела“.
 
Според Лавров, претенциите на Европейския съюз за водеща роля в посредничеството за разрешаване на кризата в южноамериканската страна предизвикват въпроси в Москва. Ръководителят на руското дипломатическо ведомство напомни, че по-рано ЕС излезе с инициатива за създаване на контактна група, в която е включил своите членове и съпоставим брой латиноамерикански страни.
 
„Никой не знае на основата на какви критерии е направено това. Даже не поканиха нито нас, нито китайците, нито даже американците“, посочи Лавров. „Би било по-ефективно всички заинтересовани в разрешаването на кризата във Венецуела първо да се съберат да поговорят помежду си, преди да бъде обявявано каквото и да е“, смята той.
 
„Самата претенция на ЕС за водеща роля в посредническите усилия предизвиква въпроси, защото това посредничество идва от страни, които в мнозинството си се присъединиха към ултиматума за провеждане на нови президентски избори във Венецуела“, подчерта руският външен министър.