Какви активни промени предлагат управляващите за наказания за дрогирани шофьори коментира Красимир Ципов от ГЕРБ в ефира на Нова телевизия.

Минималната санкция за шофиране след употреба на алкохол и дрога управляващите предлагат да стане от 1 до 5 години, а при повторно нарушение от 2 до 6 години.

А глобата да е от 1000 до 5000 лева при първи случай и от 2 000 до 10 000 лева.

"Полицейските операции срещу разпространението на наркотични вещества трябва да стават все повече", каза той.

Според Ципов, прокуратурата е проявила смелост с обвинението за умишлено деяние от страна на Кристиан Николов в случая със смъртта на Милен Цветков. Той смята, че осъдителна присъда може да има.

Мерките, по думите му, които трябва да бъдат предприети от всички, трябва да са комплексни.

Ципов посочи, че през 2017 г. броят на заявителските материали за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, по които впоследствие е обаразувано досъдебно производство, са 2743. За 2018 г. пък техният брой е 3271. За тези две години над 90% от присъдите по образуваните дела били ефективни.

Малко са лицата, които са оправдани, но е видно, че има необходимост да се мисли за мерки за превенция, заяви той.

По негови думи през последните години всяка седмица има специализирани полицейски операции срещу разпространението на наркотици, за да бъдат избегнати такива случаи. След като нямаш възможност да си купиш наркотик, няма как да се качиш дрогиран в автомобила, обобщи Ципов.

Той бе категоричен, че мерките, които трябва да се предприемат от властите, трябва да са комплексни, така че тези случаи да се ограничат до възможния минимум.