Аз съм много голям дарител в България, може да се види от данъчната ми декларация, че давам на училища, болници. Дарил съм 310 000 лева. Лорер ми се обади и каза, че трябва да подсилил кампанията. Винаги съм правил даренията без условно. 

Това заяви собственикът на куриерската фирма Еконт в ефира на bTV. 

Предварителните ми разговори с Петков бе, че той търси хора с професионални качества в определени области. Дарението го направих по-късно. Дарението не беше свързано с моите разговори, уточни той. 

Събев обясни защо точно сега е решил да влезе в политиката

"Казвам го няколко пъти. Ако продължавах да изчаквам в България да се появи политическа сила, която да направи страната полезно място живеене за моето деца - аз не виждах такава перспектива, особено след резултатите на 46-тото събрание. Още през 2020 година исках да се промени нещо. Затова излязох на протестите", каза той.

Говорейки за бъдещите си планове като транспортен министър Събев каза: 

"Моята мечта е да ускоря по три скоростта на придвижване на стоки, пътници и пари в България. Ако ние с 10% вдигнем скоростта на придвижване на стоките в България, жизнения стандарт ще се покачи с 1%.

Хемус трябва да е строи, но самото проектиране не е много умно. Защото магистралите в България са колекторни, всички се събират в тях и затова "Тракия е задръстена".

Този тип колекторни магистрали трябва да бъде променен, като се пускат още магистрали. В Западна Европа има стремеж към намаляване на емисиите. Хората започнаха да инвестират в бърз жп транспорт, който запазва природата. 

Направихме така, че хората сами започнаха да и решават проблема с придвижването, като семействата започнаха да купуват коли. Трябва да се намали шосейния транспорт. ЖП транспорта трябва да стане предпочитан за превоза на стоки". 

Събев разкри и с кого говорят "Продължаваме промяната" за съставяне на коалиция.  

"Още вчера започнахме да говорим. Не съм в този комитет за преговорите. По всяка вероятност ще участвам в комисията по транспорта, в която ще поканим бъдещите коалиционни експерти, за да можем да обсъдим в детайли допирните ни точки. 

Започваме преговорите и те са започнали с БСП, с ДБ и с ИТН. Разговорите са започнали разговори с ДБ. Разговори са водени с Христо Иванов. Възможностите на тяхната формация за ново ръководство е само тяхно лично, но те изразиха като цяло готовност да преговаряме:, разкри шефът на Еконт. 

"Засега не се обсъжда Кирил Петков да е премиер. Кандидатурите подлежат за обсъждане с коалиционите партньори. Не започваме с поставянето на кандидатури, защото това не е добър подход. Нашият подход е, че ние първо трябва да настроим общите части от нашите платформи, които трябва да се проговорят. Нашите желание е да имаме за 4 години много ясен план какво ще се прави. След това ще седнем и ще видим кой енай-добър да ги изпълнява", каза още Събев. 

Събев отговори уклончиво на въпроса, дали в новото правителство ще има министри от служебния кабинет.