Премиерът Бойко Борисов и Министерски съвет реагираха най-бързо на исканията на строителите. Това каза председателят на УС на Камарата инж. Илиян Терзиев.

Той уточни, че първата стъпка са отделените 1,3 милиарда, отделени за разплащания на фирми в Северозападна България, за да може и там строителните процеси да вървят в един обозрим бъдещ план. „Най-важното, което поставихме пред премиера Бойко Борисов, е да има капацитет за бъдещето – да знаем какво ни очаква, какви са средствата, които се планира да бъдат изразходвани, така че браншът ни да е подготвен. Днес в Министерски съвет го помолихме плащанията на вече извършена работа да бъдат ускорени, ако е възможно, защото хората имат нужда от това, за да посрещнат Коледно-Новогодишните празници. Най-важното е да има предвидимост за по-дълъг период, като в тази насока днес в МС се взе решение да бъдат отделени тези 1,3 милиарда за Северозападна България. По този начин всички фирми в региона ще могат да планират своята дейност за следващите 1-2 години“, обясни инж. Илиян Терзиев.

Той каза още, че желанието на строителите за участие в работни групи в Парламента е заявено много отдавна. Камарата ще поиска среща с по-широко участие на всички парламентарно представени партии в началото на 2019 година, добави инж. Терзиев и уточни, че на нея се очаква да се изяснят всички искания, така че да се постигне прозрачност и предвидимост на процесите и яснота на критериите, по които да се работи в бранша.