Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев получиха наказание порицание за сдърпването си в пленарната зала вчера.

Това стана ясно от думите на Кристиан Вигенин въз основа на Правилника за дейността на Народното събрание наложи наказание порицание на депутатите Искрен Митев и Костадин Костадинов. Двамата имат право да възразят в 3-дневен срок.

Днес депутатите имат своето редовно пленарно заседание. На него е предвидено да бъде изслушан вицепремиера Калина Константинова във връзка с разселването на украинските бежанци.

Първата точка в дневния ред е промени и актуализация в закона за държавния бюджет.

Филип Попов предложи точката за актуализация на бюджета да отпадне. След него се изказа Ива Митева: "Изненадана съм от Вашето искане. Ние не променяме фискалната политика на България. Опитваме се само да поправим една грешка. Значи ние като народни представители трябва само да изгласуваме бюджета, който се внася". Тя припомни, че само миналата седмица при гласуването на искането за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов се е говорило за духа на парламентаризма и законите.

Георги Свиленски от БСП призова Йордан Цонев и Кирил Ананиев от ГЕРБ да кажат дали е допустимо закон за изменение на държавния бюджет, внесен от НС.

Размяната на реплики продължи между Йордан Цонев и Кристиан Вигенин. Цонев се обърна към Вигенин: “Това, което правите е скандално, но ще запазя добрия тон. Трябва да правите бележки на народните представители. Веднъж като се наруши конституцията, тя се нарушава 100 пъти. Няколко пъти съм призовавал да спрете да нарушавате конституцията”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!