Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 26 януари 2022 г. от 15.30 часа, съобщиха от Народното събрание.

В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО - Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

По-рано днес на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че от партията му внасят 59 подписа с искане за извънредно заседание на Народното събрание.

"Поставено НАТО в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламент, като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме националните си интереси, сигурност - вътрешнополитическа, геополитическа. Но трябва много проактивна позиция и политика на управляващите", посочи лидерът на ГЕРБ.