За България няма да трябва да доставяме допълнителни машини, а за чужбина между 400 и 500 машини. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Ако спечелим търга, машините ще бъдат произведени в Тайван от същия производител. Ако не бъде проведен търг, може да бъде направен и анекс към досегашния договор, но това трябва да бъде съгласувано с Агенцията по обществени поръчки, заяви той.

Тодоров поясни, че машините се съхраняват в същия склад  в района на София, където бяха доставени през февруари.


Ние нямаме достъп до склада, за охраната се грижи жандармерията, а собствениците на склада би трябвало да се грижат за подходяща температура. Има нужда от малко довършителни работи, за да изпълним досегашния си договор – да дозаредим някои акумулатори.

Вероятно другата работа ще можем да започнем и до началото на юни да я свършим, отбеляза шефът на "Сиела Норма".

Досега не ни е платен нито лев, но така пише и в договора. По договор ЦИК няма право да ни плати до 25 май. До момента няма нито един спор по договора между нас и ЦИК – нито при предишния състав, нито със сегашния.

Очакваме спокойно да приключим договора, да отчетем последните документи и вероятно през юни да ни бъде платено, посочи Веселин Тодоров.

По думите му при случая на парламентарните избори на 4 април във Велико Търново, където стана объркване с качените бюлетини и машинното гласуване беше спряно, всички ангажирани знаят много добре кой и къде е сгрешил.

А на въпроса защо е сгрешил, може да отговорят някои специализирани отговори, като прокуратурата.  

Може би става въпрос за техническа грешка от разсеяност или некомпетентност. Машините имат ясен алгоритъм и никога не бъркат, подчерта той.

Иска ми се да се промени методиката на работа, така че да си свършим работата докрай, защото на последните избори ние нямахме право да поддържаме машините през събота и неделя, което не следваше съвсем принципите на договора.

Поели сме ангажименти, ако има проблеми в деня на изборите, в много кратки срокове да поправим всяка машина или да я подменим.

Подмяната на цяла машина отнема около 15 минути. Машините са сертифицирани в съответствие с изискванията. Ние няма как да направим някаква грешка и може да направим така. Че всяка една машина да не спре или да спре за съвсем кратко време, заяви Тодоров.

Той обясни, че вероятността хартията в машината да свърши по време на гласуването е близка до нула, а ако все пак това се случи, гласоподавателят ще гласува още веднъж.