До 15 юни Централната избирателна комисия (ЦИК) ще реши как ще гласуват гражданите, поставени под карантина или задължителна изолация, съобщава БНР.

Това стана ясно от приетата днес хронограма за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов заяви, че проблемът не може да бъде решен с подвижни избирателни секции.
По негови думи на редовните избори на 4 април от 140 000 карантинирани българи са успели да гласуват с подвижни секции едва 3-4000.

"Ние трябва този път да решим така този проблем, че всеки българин, който е пострадал от пандемията, да може да упражни правото си на глас, а това изисква да обсъдим какви възможности има, може би и с Министерство на здравеопазването, преди да вземем решение как да действаме", отбеляза Томов.

Цветозар Томов обясни скандала с венецуелските машини за гласуване

До определянето на дата за нови парламентарни избори и съставянето на служебен кабинет се стигна след неуспеха на 45-ото Народно събрание да излъчи правителство. От партия ГЕРБ предложиха кабинет, но не събраха необходимата подкрепа от останалите партии. "Има такъв народ" и БСП пък върнаха мандата минути, след като им беше връчен.

БЛИЦ припомня, че вчера президентът Румен Радев назначи новите министри в служебния кабинет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!