Тази седмица депутатите забраниха „пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация и определяне на полова идентичност, различна от биологичната в училище".

Последваха протести, гласове за вето и отмяна на закона, както и гласове за неговото запазване. Коментар в ефира на Нова ТВ дадоха юристът Мариета Караджова и Кристиян Шкварек - председател на Фондация „Консервативно Общество". Двамата влязоха в остър спор относно самото прочитане на закона.

"В интерес на истината този законопроект „Възраждане" са го внасяли и при предходното Народно събрание.

Още тогава той беше обсъждан, беше му дадена и негативна оценка от Министерство на образованието. Доколко самата ситуация с всички скандали около Олимпиадата е повлияла, не мога да кажа, но вероятно е въздействала на народните представители", коментира Мариета Караджова.

"Тук има нещо друго, което е много важно - такива законопроекти се внасят с обяснението, че ние защитаваме децата. Във всеки един от нас е ужасно дълбоко заложено да защитаваме децата, независимо дали имаме такива или нямаме, а в родителите това е още по-силно усещане. Когато се касае за деца, хората са много склонни да предприемат всякакви крайни мерки, без дори да помислят, за да ги защитят.

И според мен всъщност това е основата на прибързаното решение на депутатите, които не помислиха много добре нито доколко добре е изработен този законопроект, нито какви ще бъдат последиците от него", допълни тя.

"Целият казус, на първо място аз това съм го казвал и преди това, според мен е политически. Той със сигурност има правен аспект, със сигурност има включително морален аспект, но той е преди всичко политически.

Защото в момента той пресъздава в България един политически сблъсък, който се случва в абсолютно всяка една европейска държава и в Северна Америка. Това не е нищо уникално за България, нещо странно, което се случва", каза от своя страна Кристиян Шкварек.

"В момента аз чух страшно много обвинения за това, че да речем става въпрос за руско влияние или за руски закон. Имайте в предвид в Русия има един приет такъв закон, в Щатите са няколкостотин. Мисля, че има 34 отделни щати, в които има общо само за последните няколко години няколкостотин закона приети, които ограничават по някакъв начин преподаването на ЛГБТ пропаганда, каза още той.

"Това не е пропаганда, а информиране, никой не ги задължава да правят нещо. Ако се определя кой пол е нормален и кой ненормален - това е дискриминация към определена група хора", допълни юристът

"Те си се информират достатъчно в Тик Ток и социалните мрежи. То винаги се формулира и е важно да се формулира като пропаганда, а не като образование или наука в училищата. Това е защото има едно движение, което се опитва по някакъв начин да внедрява политическата си идеология в учебните заведения. Пак казвам, не просто в България, а в Европа и Щатите", допълни Шкварек.