Корнелия Нинова огласи скандални детайли от Националния съвет на БСП. Тя обяви, че заседанието е било фалшифицирано и се закани да отвърне на удара. Социалистката обаче разкри и за възможен разпад в партията и сериозно отцепване на структури.

Разтревожих се, много е и ще стане вълна,

Това заяви в ефира на bTV изключената от БСП председателка в оставка на партията Корнелия Нинова. 

Брожение в БСП

Искам да се обърна към социалистите и да им благодаря за вчера, когато дойдоха на "Позитано" да ме подкрепят. От вчера тече един процес, който ме тревожи. Почти цяла нощ телефонът ми не спря. Валят заявления на цели структури за напускане на партията - Търново, Благоевград, много места. Не го правете, не напускайте партията, това е кауза и идеология и битките трябва да продължат", каза тя. 

"Разтревожих се, много е и ще стане вълна. Тези хора не приемат изключването ми и така показват несъгласие с това решение", уточни Нинова. 

Скандално заседание на Националния съвет

"Важното за предстоящите избори е кой е вписан в съда като председател на партията, която и да е тя. В актуалното състояние на съда пише Корнелия Нинова. Изключването ми е незаконно. Нямаше нужните гласове, това беше пълна лъжа. Искахме преброяване на кворума, Вигенин отказа три пъти. Вътре в залата имаше хора, които не са членове на Националния съвет и гласуваха", разказа депутатката. 

"Това решение е взето в пълен разрез с правилата и устава на партията. Имаше 70 членове в залата", отсече социалистката. 

"Националният съвет не може да ме изключи освен това, защото аз съм избрана по право от всички социалисти в страната, а не от него", категорична е тя. 

"В БСП се настаняват тайно един дух на незачитане на устав, правила и закони. Започват да се взимат силови решения. Втората ми тревога са други процеси. Още преди казах, че ще се върнат милионерите и олигархията в БСП. 8 години водих битки да изчистя морала на партията", заяви председателката в оставка.", обясни тя.

Кой може да ръководи БСП?

"Зафиров също бе от обкръжението ми преди, той и Гуцанов са били много по-близо до мен от Ченчев и Свиленски, които не са били в ръководството на партията. Трябва да се свика Конгрес, който да констатира оставката ми и тогава вече се вписва това в съда, а после следва избор на нов председател", каза Нинова.

"Искам да ме освободят по закон и по устав. Подала съм оставка и искам да си ходя, молих ги да има Конгрес. Те ни държат заложник. Казват, че ще стоя там и ще подписвам, каквото ми казват", заяви тя.

По думите й кого ще упълномощи е формалност. Вижте как звучи - 8 години аз и хиляди социалисти се борим с олигарси, защото искаме друг морал на партията. Сега ме карат да узаконя всичко, срещу което съм се борила 8 години с подписа си", заяви още социалистката.

"Това беше фалшив национален съвет, с фалшив кворум и фалшиво гласуване", категорична е тя.

Според нея само тя единствена е поела отговорност за лошите резултати от предните избори. "Как да дам властта на Зафиров, като той ми е заместник и също е в оставка? Иначе сега не е виновен, но иначе през цялото време преди това беше до мен", обясни тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!