Според политолози няма шанс за мнозинство и в следващия парламент след нови предсрочни избори.

Такова становище изказаха те в ефира на Нова тв.

По думите им дори и да бъде свален председателят на НС – Рая Назарян, пак няма да може да се сформира мнозинство. „Просто начело в домовата книга ще дойде някой друг, който не е Рая Назарян и може да има смяна на външния министър“.

След ялов парламент ще отидем към един, който се чувства вече задължен да формира мнозинство. Играчите ще бъдат същите, въпреки че ситуацията ще е подобна на тази, просто партиите ще имат мотив, каквото беше в предния парламент ротацията“, обясни Стойчо Стойчев.

По думите му Слави Трифонов отваря вратата именно към това.

Според него след изборите може и да има все пак шанс на тази основа да се направи парламент.

Стойчев смяна, че ще има прецедент в ДПС и БСП заради реденето на листите и спора за лидерството.

„В ЦИК все пак хората са разумни и няма да отворят вратата за тези, които тръгват да се състезават“, каза политологът.

„ЦИК работи с реквизити, който има много ясни точки. Спазва се всичко и се изпълнява“, допълни тезата му политологът Любомир Стефанов, който също бе в студиото.

„Няма невъзможни неща в парламента. Политиците проумяват по трудния начин, че българите им дават все една и съща оценка. Когато обясняваш много пъти как не можеш да направиш нещо, очевидно проблемът не е в гражданите. Ти си политик, трябва да намираш начини да съчетаваш възможното с реалното“, смята той.

Според него е важно да можеш, когато си политик, да разговаряш с всички.

„Трифонов се опитва да направи точно това. Не е прав обаче, или оставяш експертите да водят преговори, или говориш ти и правиш политически кабинет“, смята той.

„Политиката у нас в момента е малко като филма „Игра на тронове“. Няма нищо устойчиво. Трябва този парламент да се въздържа от каквито и да било кардинални решения, защото е нелегитимен. Легални са му решенията, но не може да излъчи мнозинство. Групите му така са се разпаднали, че се преговаря за мнозинство с независими депутати, което е пълна екзотика“, смята Стойчев.