Неизпълнен трети мандат за съставяне на редовно правителство връща днес партия "Има такъв народ". Така президентът Румен Радев трябва да насрочи следващите предсрочни парламентарни избори.  

Само седмица, след като получи последния възможен шанс да състави кабинет, най-малката парламентарна група се връща на „Дондуков" 2 с празна папка и отказ да посочи кандидат за министър-председател. 

От 9-ти юни досега три кръга от преговори не успяха да излъчат редовен кабинет. 

Първа се провали в пленарната идеята на ГЕРБ-СДС за правителство на малцинството. 

Празна папка върна и оказалата се втора по численост парламентарна група на  ПП-ДБ, които потърсиха, но не намериха  антикорупционно мнозинство-

В последната седмица след публични разговори стана ясно, че няма  политическа воля да управлява и експертен кабинет, излъчен с широка парламентарна подкрепа от третия мандат, даден на най малката парламентарна група - тази на "Има такъв народ".
 
Така след провален трети мандат Конституцията предвижда президентът да насрочи  нови избори в двумесечен срок, да назначи  служебен премиер и предложен от него служебен кабинет, след като проведе консултации с парламентарните групи.

Румен Радев решава кой да е служебен министър-председател, като избира от неголям брой възможности, разписани в последната поправка в Основният закон.

Те се ограничават до председателя на Народното събрание, (Рая Назарян обяви, че ще откаже поста), управителя на БНБ или един от подуправителите, които пък са на позиция, че освен несъвместимост има и юридически пречки да поемат поста заради европейските банкови регулации. 

В листата на потенциалните служебни премиери попадат още председателят на Сметната палата или един от неговите двама заместници, омбудсманът или заместник-омбудсман, каквито в момента няма.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!