„Атака“ се регистрира в ЦИК за европейските избори на 26 май. Лидерът на партията Волен Сидеров посочи, че са събрани над 4000 подписа. 

„Листата не е готова, тъй като в момента тече Политическа академия – това е едно предаване и състезание, което тече всеки ден и аз съм жури. В него участват млади хора, които не са членове на партиен актив, не са били депутати“, заяви лидерът на „Атака“, цитиран от Фокус

Сидеров обясни, че кандидатстването за предаването е до 21 април, а след това зрителите ще подредят листата. „Т.е. аз за първи път давам възможност млади и неопетнени хора да бъдат подредени според волята на зрителите“, каза още той.

На въпрос дали е повлиян от подобна инициатива, организирана от телевизионния водещ Слави Трифонов, Сидеров отговори: „Аз много се влияя от Слави Трифонов от малък. И всичко, което правя, е под негово влияние. Но тънката разлика е, че когато едно развлекателно шоу прави кастинг за политици, то не им дава шанс за изява. При мен е нещо друго - тъй като съм в утвърдена партия, аз давам възможност на тези, които се класират, да станат една банка от кадри, които след това да имат път към политиката“. 

Сидеров посочи, че „Атака“ ще бъде нещо като школа, която да ги обучава.

„Политическата академия е идея, която след тези избори аз ще продължа като нещо като фондация“, обясни той.

„Бяхме готови да участваме на евроизборите заедно с ВМРО без да имаме претенции за места, но те не пожелаха“, поясни Сидеров.

Той обясни, че НФСБ е била партията, която е предопределила явяването на „Обединени патриоти“ поотделно, като е казала, че категорично няма да се яви на тези избори с „Атака“. 

„ВМРО пък не посмя да се яви заедно с нас, което също им предложих. Бях готов да не участвам в листата, да приема техните кандидати, да нямам претенции за места, но въпреки това ВМРО не пожелаха, тъй като това щял ода развали след това управленската коалиция по тяхно мнение. Така е по принуда ние – трите партии, се регистрираме поотделно“, обясни Сидеров. 

„КСНС не беше добре подготвен, беше импровизиран и имаше предизборен нюанс“, отсече той.

На въпрос как ще коментира последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев, Сидеров обясни, че много ясно си е казал мнението по време на съвета: „Казах, че този съвет не е добре подготвен. Той беше импровизиран просто за да отговори на медийния шум по някои теми. Проектът на становище, който предложиха, не беше написан добре и всичко това доведе до гласуване да не се приеме. Смятам, че такива прибързани и импровизирани съвети не трябва да се правят. Националната сигурност е нещо сериозно и не трябва да се използва този съвет – имаше предизборен нюанс в цялата работа“, каза лидерът на „Атака“.

Попитан дали е притеснен от името „Патриоти за Валери Симеонов“, той отговори, че не се притеснява. 

„Вече съм доста с опит и даже като броня съм си изработил. Не се притеснявам, такова име са си избрали. Лично аз смятам, че лидерите в днешния ден особено в тази ситуация, която е, трябва да направят крачка назад и да останат в изчаквателна позиция. Това е моето мнение обаче. Всеки е в правото си да се номинира, да се изтъква и да казва: „гласувайте за мен“. Аз не го правя това“, заяви Сидеров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!