Волен Сидеров, лидер на „Атака“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Защо се раздели с Красимир Каракачанов и Валери Симеонов?

„Защо патриотите не Ви пожелаха, Вие сте като „прелъстен и изоставен“, бяхте с ВМРО, бяхте с НФСБ?“, попита водещата Илиана Беновска.

Волен Сидеров отговори: „Имаше една знаменателна фраза от един филм, героят казва на една дама – аз съм английски граф. Тя му казва – но нали бяхте французин? Той ѝ отговаря – бях, но вече не съм! Великолепен филм, сценарият е на Валери Петров!“.

„Какъв обаче е филмът на Вашия политически живот?“, продължи Беновска. Сидеров отговори, че не може да каже, че не е бил „пожелан“, защото към него е имало покана, разговарял е с Красимир Каракачанов.

Лидерът на „Атака“ обаче ясно е поставил въпроса за чуждите военни бази в България, срещу което се бори от 2006 г. Водещата отвърна, че според нея у нас няма чужди бази, а просто 4 американски анклава на българска територия.

Сидеров продължи, че в България има учения на НАТО, но на практика става дума за американски бази, защото в договора има анекс, в който пише, че българската страна не може да контролира какво се внася или изнася от тези бази. На практика американската страна може да внесе ядрено или химическо оръжие на българска територия.

„Успяхте ли да разберете, докато бяхте в Народното събрание, колко войници или служители се намират на наша територия?“, попита Беновска. Сидеров отговори, че депутат не може да получи такава информация, а се съмнява и че военните ни министри разполагат с такава. Той още веднъж подчерта, че според анекса американските военни части на практика са екстериториална единица.

За съжаление този въпрос не стои пред повечето български политици. Лидерът на „Атака“ обясни, че преди няколко години, когато е можело да се прекрати договора, е поставил въпроса пред тогавашния премиер Борисов, но той е отговорил, че няма да го прекратим, без да се мотивира. Още повече, че за тези бази американците не  плащат нищо.

А в същото време ни продават самолети, които са само на чертеж, и то цялата сума се плаща предварително. Сидеров заяви: „Бях против тази сделка, казах го и на КСНС, Борисов ми каза – знам твоето мнение, но с американците не може да се преговаря, „с мечка орехи не се ядат“. Каракачанов беше „за“, всички бяха „за“ и ми казаха, че знаят моето мнение, но ще си направят сделката.

Влизайки в патриотична коалиция не съм предполагал, че нещата в един момент така ще се развият, че аз да се обяснявам пред хората за неща, които моите коалиционни партньори правят без да се консултират с мен. Опитвах се да им го кажа без интриги, но нямаше ефект!“.

Сидеров каза, че в един момент е започнал да се товари с негативи от действията на коалиционните си партньори и даде пример с продажбите на имоти от военното министерство.

Водещата уточни, че Каракачанов е обяснил пред време, че това са имоти с отпаднала необходимост. Сидеров отговори, че не е имало никакъв контрол и се надява сега служебното правителство да провери тези сделки, защото например е имало доста „апетитни“ имоти край морето, продадени под пазарната цена.

Той продължи, че другият коалиционен партньор Валери Симеонов се е държал безцеремонно, обиждал е майки на болни деца. „Казах им – не става така! Накрая се оказах аз лошият, който трябва да бъде „изключен от комсомола“!“, завърши Сидеров.

Волен Сидеров припомни нападките от страна на Веселин Марешки към Каракачанов и Симеонов в миналото и попита в името на какво се събират в момента. Според лидера на „Атака“ няма ясен отговор на този въпрос.

„Преди време се сби с едни младежи пред НАТФИЗ и май Будинов заради това участие стана депутат от ГЕРБ?“, попита Беновска. Сидеров отговори, че не се е бил и разказа как е провел половинчасов разговор с момчета пред НАТФИЗ, които първоначално са го обиждали, но след това са му каза – „ти си готин, не си това, което те представят по телевизиите“.

Лидерът на „Атака“ продължи, че за да разговаря по този начин поотделно с всички 6 милиона пълнолетни българи, ще са му необходими 379 години.

Твърденията в миналото, че Сидеров е подкрепял правителството на Орешарски.

„Аз питам от години кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Ти, Волене, на какво основание мислиш, ти винаги си излизал с плана „Сидеров“, имаш ясна визия, но някак си не ти се получава. Аз на една  пресконференция ти казах, че „ти е малка лодката“. Не го казах, за да те обидя, а защото „Атака“ не можа да се разрасне, независимо от патриотичните с идеи!“, продължи разговора Беновска.

Волен Сидеров отговори, че от създаването си през 2005 г. партията непрекъснато е била притискана, а самият той е бил обект на изключително много нападки и държавни репресии. Срещу Сидеров е имало доста „измислени“ дела. Той разказа: „Бях тормозен, пред дома ми рано сутринта пристига призовкар с двама униформени и камера на БТВ зад тях!“.

„Ти сам даваше поводи, по каква линия подкрепяше правителството на Орешарски. Говориш против ДПС, но правителството на Орешарски беше на ДПС. Говореше се, че са ти дали 5 милиона евро, аз да гласуваш законопроекти!“, попита Беновска. Сидеров отговори:

„Нямам толкова големи нощни шкафчета! Но от стенограмите на парламента се вижда, че аз и колегите ми сме гласували отрицателно при гласуването на правителството на Орешарски.

Цялата спекулация тръгна от ГЕРБ, които много ги беше яд, че не ги подкрепих тогава. Те си направиха „майдан“, платиха си, за да има  протестиращи, които къртеха павета, а полицията не им правеше нищо, и всичко това, за да върнат пак Бойко. А миналата година излизат и викат – Бойко вън! Тези протести си противоречат логически!“.

45-то Народно събрание.

„Актуалният въпрос днес е „мутрите“ ще погълнат ли традиционните партии и политици, ти също принадлежиш към традиционните политици?“, попита Беновска.

Волен Сидеров отговори, че в парламента наистина са влезли нови партии, а това е бил ясен наказателен вот. Много хора са гласували за ИТН по такива подбуди, но зад този вот няма ясна визия и идея как да се управлява и в името на какво. Несериозно е било и връщането на мандата от ИТН с обяснението, че нямат мнозинство, за да управляват.

„Но какво е твоето оръжие? Ето, „Сливито“, както казваш ти е един медиен продукт. Навремето твоят кум Валери Симеонов каза, че самият ти си медиен продукт на „Скат“, а сега ги имаш телевизия „Алфа“!“, попита Беновска. Сидеров отговори: „Всичко е медиен продукт. В днешно време нещата са през медиите.

Посланията, с които ще се яви на парламентарните избори на 11-ти юли.

„С какво ще привлечеш гласовете на младите?“,  попита водещата. Волен Сидеров отговори, че смята да привлече вниманието на хората с ясна позиция дали трябва да сме в НАТО.

"Ти обърна ли внимание – премиерът Стефан Янев отиде при Херо Мустафа, министърът на вътрешните работи Рашков отиде при Херо Мустафа, министърът на правосъдието Янаки Стоилов от БСП отиде при Херо Мустафа, отидоха и други министри.

Ние като под строй отидохме в американското посолство?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че след 1990 г. всички са ходили в американското посолство. Беновска отвърна: „Чакай малко, през 1990 г. и аз, и ти сме ходили в американското посолство, тогава надеждата беше в тях!“. Гостът ѝ отговори, че тогавашният посланик Хил е бил от старата школа, интелигентен човек и аристократ.

„Но каква е свръхзадачата ти, как ще ме спечелиш, как ще ме запалиш да кажа – Волен си струва! Щяха да ме бият преди време твоите атакисти в парламента, правиха ми подсечки, дърпаха ми косата, един, който после го направи областен управител!“, попита Беновска.

Сидеров отговори: „Така ли са правили? Може би са смятали, че ме защитават по този начин. Така е в тази жестока реалност политиката, мен са ме били и директно, физически!“. Беновска попита какъв ще бъде слоганът на „Атака“.

Сидеров отговори: „Без военни бази, без НАТО и за подобряване на отношенията с Русия. Но не само с ръкостискане, а докарване у нас на истински руски инвестиции.

Инвеститор е не този, който ти взима енергото и прибира печалбата, инвеститор е този, който ще построи завод за автомобили и това ще се изнася от българска страна! Тези инвестиции могат да дойдат, ако прекратим тази идиотска вражда с Русия, която ни нанася щети. Да привлечем китайски, южнокорейски, японски инвеститори. Само че от Брюксел нямало да ни дадат ми каза един бивш премиер!“.

„САЩ ревизира отношението си към „Северен поток“, а ние загубихме всички облаги от преноса на руски газ. Защо ние все бягаме след дима?“, попита Беновска.

Сидеров отговори, че си задава същите въпроси и именно това е и мотивацията му да остане в политиката, защото е задал линия, която хората очакват да продължи да съществува. Водещата попита госта си не е ли сам в тази битка. Той отговори, че кани и други хора да се присъединят към него, но такива, които не искат да се кланяме само в една посока, а да се запитаме кое е изгодно за България.

Самостоятелно или в коалиция ще се яви на парламентарните избори?

„Жан Виденов се завръща в политиката, в неделя ще имат пресконференция, на която ще обявят лявата им алтернатива какво съдържа.

Доколкото прочетох програмата им имате доста близки възгледи. Склонен ли си да се коалираш с леви?“, попита Беновска. Сидеров отговори, че е потърсил контакт, свързал се е с Иван Атанасов, който играе ролята на координатор.

Те са му отговорили, че не желаят сътрудничество, уважават самия Сидеров, но не и „Атака“. Сидеров продължи: „В едно интервю този Атанасов каза, че не са против НАТО, защото нямаме алтернатива. Тук си казах – опа, в много неща сме близки, но в това не.

Аз съм против НАТО. Да, те говорят за социална справедливост, но по основния въпрос – ние ще бъдем ли фронтова линия, тук ще минават ли турски бойни части, ще насочват ли от наша територия ракети към Русия?“.

„Но това е малко абстрактно, колко българи се интересуват? Притъпиха се вече сетивата!“, отбеляза Беновска. Сидеров отговори, че изобщо не е абстрактно, защото ако стане някакъв инцидент по време на ученията на НАТО на българска територия, тогава България ще е обект на ответен удар от Русия и заяви:

„Казвал съм, ако САЩ и Русия искат да се бият, да отидат някъде другаде, на Северния полюс и да пускат ракети, но не тук, на нашата земя! Това трябва да кажат българските управници. Аз се надявам, че ще дойде младо поколение, което наистина ще го каже! Виктор Орбан го прави в Унгария, значи е възможно. Ще дочакаме нашия Виктор Орбан и аз мисля, че мога да помогна в това отношение!“.

„Значи ще се регистрираш сам за изборите?“, попита Беновска. Сидеров отговори, че вероятно ще е така и попита защо някои хора се опитват да драматизират този факт. Беновска отговори:

„Защото разбрахме от Кубрат, че клечките се чупят една по една, но юмручето е по-здраво!“. Сидеров се пошегува: „Има един виц по този повод, Кубрат първо дава снопа на най-големия брат, който е най-силен, той не знае, че трябва да стане притча от тази история и ги счупил всичките. Кубрат му казал – тъп беше и тъп си остана!“.  

Подаръците.

Водещата подари на Сидеров книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган и обясни, че ако се препрочете от днешна гледна точка, ще даде отговори на много въпроси защо ДПС е толкова непоклатим балансьор и необходим медиатор не само в България, но и на Балканите. Беновска подари и здрава, българска, червена ябълка с пожеланието да има успехи и да е устойчив.

Беновска помоли Сидеров да прочете стихотворения от книгата, която ѝ подари. Той цитира: „“Летим по пътищата чисти, които Бойко ги направи, колите пълни с курортисти, наоколо в полето крави!“. Но има и сериозни стихотворения, дори любовни!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 22-ри май 2021 г.