България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да държава, във вътрешната политика. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна.

БЛИЦ припомня, че днес парламентът изслушва Екатерина Захариева по инициатива на „Обединени патриоти“. Тя трябва да разясни подробности пред относно изявлението на турския си колега Мевлют Чавушоглу, който намекна за намеса от страна на югоизточната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията. Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг, а те доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой.

"И в изявлението на неговия говорител, и в неформален разговор с мен, Чауошоглу подчерта, че неправилно са приети думите му. Това е един вид извинение", каза Захариева.

"Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случат повече в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения", сподели още външният министър от парламентарната трибуна.

"За съжаление като че ли преди всички избори в Република Турция се въвежда практика вече бих казала да се използват добросъседските отношения като залог и на карта. Миналата година Министерство на външните работи също реагира на изказването на президента на Република Турция за широките граници на сърцето му", каза още министърът.

"Освен тези демарши, които министър-председателят направи, аз имах възможност в кулоарите на срещата 70 години НАТО във Вашингтон да проведа неформален разговор с Чавушоглу, каза Захариева и уточни, че той е казал, че неправилно са тълкувани думите му и не е имал това предвид. 

Да предположим, че това е някакъв вид извинение, но така или иначе политиката, която българското външно министерство следва и ще следва в бъдеще е на равнопоставеност, ненамеса във вътрешната политика. Както ние не бива да се месим, така не желаем и на нас никоя държава да ни се намесва във вътрешната политика дори и преди избори с цел стягане на електорат и печелене на гласове. Това не бива да става за сметка на добросъседските отношения и както ние не бива да си го позволяваме ,така призовавам и тях да не го правят повече за в бъдеще", допълни министърът. 

Според нея са извършени всички необходими действия по дипломатически път. Тя обърна внимание, че посещението на министър Чавушоглу, което е трябвало да се състои вчера, е отложено. 

След Захариева на парламентарната трибуна се качи Валери Симеонов, за да обясни защо точно са поискали изслушването й по скандала. Той обаче започна обръщението си по доста интересен начин: "Още си спомням онези хубави моменти в Министерски съвет, които прекарах с Вас. Още си спомням парфюма ви".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!