Спазването дори на собствения си партиен устав явно е спънка не само за лагера в ДПС около почетния лидер Ахмед Доган и Джевдет Чакъров, но и за коалиционните им партньори.

Оказва се, че макар Чакъров да подаде в понеделник в ЦИК документи за регистрация за участие във вота на коалицията „Демокрация, права и свободи-ДПС“, съюзът реално е нелегитимен. 

Причината е, че ръководството на един от партньорите на ДПС в него – ПП „Земеделски народен съюз“ (с председател Румен Йончев) всъщност няма официално решение за участие в коалицията. А такова е абсолютно задължително според устава на ЗНС, пише "Епицентър". 

В чл. 15, ал. 1, т. 5 от него изрично е записано, че само Управителният съвет на ЗНС може да вземе решение за участие в избори, в това число и дали да се яви самостоятелно или в коалиция. По устав Управителния съвет е най-висшият политическият орган на партията след Конгреса й.

Той се състои от областните председатели, представители на Областните съвети, председателят на Управителния съвет, председателят на партията, членовете на Постоянното присъствие, заместник-председателите, организационния секретар, главния редактор на партийните медии и председателят на младежката организация и председателите на други организации на партията.

Според устава УС е централния колективен орган на партията, който е по-висшия партиен орган над т.нар. Постоянно присъствие, който е постоянно действащ. За разлика от него обаче УС трябва да бъде свикан изрично, като в Устава на ЗНС има изрично разписана процедура как се случва това.

„Свикването става с писмена покана, изпратена до членовете му в седмодневен срок или обявяване в официалния партиен вестник и на официалната интернет страница на партията, преди датата на заседанието, с посочване на датата и мястото на заседанието и проекта за дневен ред“, пише в документа.

Покана за свикване на Управителен съвет на партията наистина може да бъде открита на интернет страницата на формацията. Оказва се обаче, че заседанието е насрочено за… 4 септември, сряда – т.е. очевидно след учредяването на коалицията и три дни, след като Чакъров подаде документите за тази коалиция, с участието на ЗНС, в ЦИК.

Като втора точка в поканата, публикувана на страницата на ЗНС в интернет, фигурира именно: 2 „Обсъждане на решението за участие на Земеделски народен съюз в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г“.

Това от своя стана означава, че от ръководството на партията се опитват да прикрият гафа, като вземат постфактум решението не само за участие във вота, но и да са част от коалицията с ДПС-Доган. Което пък от своя страна говори, че към момента фигурирането й в документите, подадени от Чакъров в ЦИК е нелегитимно.

Причината е, че погазването на устава на ЗНС поставя под съмнение всички документи, представени от коалицията, двойник на ДПС – „Демокрация, права и свободи“, с която хората на Доган се опитват да се явят на изборите.

Провеждането на заседание на УС на ЗНС след учредяването на тази коалиция и три дни след като вече са подадени документите за участие в изборите означава, че към момента на учредяването й представляващият ЗНС изобщо не бил оправомощен за това действие и същото не може да обвърже по никакъв начин въпросната партия. Т.е. оказва се, че коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, на практика не е била учредена редовно.

При това положение, ако ЦИК действа обективно и прилага стриктно закона, следва да откаже регистрацията на коалицията на ДПС-Доган за парламентарните избори.

Дали ще го направи, предстои да се разбере.

Припомняме: Румен Йончев сега е представител на “Земеделски народен съюз”. Той е шампион по политическо номадство - бил е депутат в пет парламента и всеки път от различна партия - от "Коалиция за България", "Български демократичен център", "Изправи се! Мутри вън!" и "Български възход".

Сега партията му е в коалиция с ДПС на Ахмед Доган.